Ziua Limbii Române, sărbătorită pentru prima dată

0
696

Ziua Limbii Române este sărbătorită sâmbătă, 31 august, pentru prima  dată după ce o lege ce prevede acest lucru a fost publicată în luna martie  2013 în Monitorul Oficial.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat la 19 februarie 2013 un proiect de lege  prin care data de 31 august a fost instituită ca “Zi a Limbii Române”. Legea a  fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie şi publicată în  Monitorul Oficial la 19 martie.

Propunerea legislativă a fost iniţiată în 2011, când 166 de parlamentari din  toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicitau  proclamarea Zilei Limbii Române la 31 august. Acesta a fost aprobat de Senat în  şedinţa din 6 decembrie 2011, Camera Deputaţilor având rol decizional.

Ziua Limbii Române urmează să fie sărbătorită de autorităţile publice  din România şi de reprezentanţele diplomatice din străinătate, inclusiv de  Institutele Culturale ale României sau alte instituţii româneşti din  străinătate, “prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative  şi artistice cu caracter evocator sau ştiinţific consacrate istoriei limbii  române”.

De asemenea, actul normativ stipulează ca în ziua de 31 august să fie arborat  Drapelul României iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de  Radiodifuziune să reflecte în programele lor manifestările dedicate acestei  zile.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.rtv.net/ziua-limbii-romane-sarbatorita-pentru-prima-data_95922.html#ixzz2dYpKrYhu

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply