Lansare editorială, la Mangalia: „Istoria singurului papirus descoperit în România“

0
651

farmec.ro
carturesti.ro%20

„Istoria singurului papirus descoperit în România“

Singurul papirus din România şi cel mai vechi din Europa a fost restituit Mangaliei pe 22 august 2011.

„Istoria singurului papirus descoperit în România”, scrisă de şeful Muzeului de Arheologie „Callatis” din Mangalia, dr. Sorin Marcel Colesniuc, împreună cu dr. Ion Pâslaru, va fi lansată pe 8 august, la ora 20.00, la Casa de Cultură din localitate.

Cartea, tradusă atât în limba engleză, cât şi în limba rusă, este o scurtă istorie a papirusului vechi de 2.500 de ani, descoperit în anul 1959, la necropola elenistică din Mangalia.

Trimis la Moscova pentru restaurare, rarul artefact a fost considerat pierdut timp de 52 de ani, până când a fost redescoperit, tot în capitala Rusiei, în 2011. În acelaşi an, pe 22 august, papirusul a fost predat oficial Muzeului „Callatis”.

Dr. Sorin Marcel Colesniuc şi-a anunţat intenţia de a lansa o ediţie mai amănunţită a lucrării, care să includă şi traducerea papirusului scris în limba greacă, volum la care va contribui şi prof. univ. dr. Alexandru Avram, specializat în istoria Callatisului şi a inscripţiilor descoperite acolo.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„Vom studia acest papirus şi vom încerca să traducem cele câteva litere înscrise. Noi, la Mangalia, nu avem posibilitatea să facem mai mult decât au făcut cercetătorii ruşi, dar am luat legătura cu prof. univ. dr. Alexandru Avram, de la Université du Maine din Franţa, specializat în istoria Callatisului”, a declarat dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Mădălin NĂTĂVALĂ, telegrafonline.ro, 31.07.2013.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply