Ziua Imnului Naţional al României

0
728

Pe 29 iulie sărbătorim Ziua Imnului Naţional al României, “Deşteptă-te, române!”.

Imnul a fost pentru prima dată intonat în anul 1848 de către un grup de tineri condus de către Anton Pann. Era imnul Revoluţiei paşoptiste şi a devenit după Revoluţia anticomunistă din 1989 imnul naţional al României.

Versurile Imnului i-au fost atribuite lui Andrei Mureşanu, dar nu i se cunoaşte cu certitudine autorul. Cu denumirea “Un rasunet” de Andrei Muresanu a fost publicat in numarul iunie-iulie 1848 al suplimentului “Foaie pentru minte, inima si literatura”, pe o melodie culeasa de Anton Pann.

Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului, altă variantă arată că, de fapt, era o melodie cantata pe un text religios, ce purta numele “Din sanul maicii mele”.

Ziua de 29 iulie a fost desemnată, în 1998, Ziua Imnului Naţional al României – „Deşteaptă-te, române!“, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848.

Pe 29 iulie 1848, „Deşteaptă-te, române!“ a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, „Deşteaptă-te, române!“ a fost ales imediat după Revoluţia din Decembrie 1989 imnul naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.

Amosnews.ro si ziuaconstanta.ro, 29.07.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply