Jurnal de litoral: Apus de soare pentru Saturn

0
812

Litoralul românesc arată ca un înotător epuizat, gata să se înece. Salvatorii stau pe margine și dezbat, nu știu cum să acționeze, să intre cu barca, să trimită un salvamar înot sau un elicopter care să-l culeagă din aer.

Cu mici excepții, litoralul românesc e obosit, plictisit și arată ca un costum din epoca de aur, scos în fiecare vară de la naftalină și prezentat ca fiind nou. Într-un scurt serial, Yahoo! News vă prezintă care este atmosfera pe litoralul românesc în vârful sezonului.

La mare, cu bilet de la fabrică

Pe vremea comuniștilor, dar și în anii `90, Saturn era considerată stațiunea sindicaliștilor. „Se dădeau bilete de la fabrică, iar, cu un pic de economie, poate cu niște mâncare de la alimentară ca să fii sătul, stăteai lejer două săptămâni la mare. Poate că nu era concediul visurilor tale, însă vedeai marea. Iar hotelurile erau cam cele din celelalte stațiuni”, își amintește Ioan Panait, un turist din Craiova. Vine în fiecare an, alege Saturnul pentru că stă la niște rude din Mangalia. „Simțim că aici e loc și pentru doi pensionari ca mine și nevastă-mea”, râde turistul.

„Sunt mult mai puțini turiști, indiscutabil”

Suntem în vârful sezonului pe litoralul românesc. Într-o zi normală, până prin 2004 – 2005, pe plajele din Saturn era prosop lângă prosop. Erau muncitori veniți cu bilete de la sindicat, pensionari, tineri, mangalioți. Saturnul era plin de turiști. Era și viață de noapte. Nu erau cluburi, însă până aproape de miezul nopții străduțele din stațiune fremătau de lume.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

La fel de mulți turiști erau și la plimbare pe faleză. „Sunt mult mai puțini, indiscutabil. Nu sunt bani și se vede în jur. Uitați cum arată hotelurile, multe dintre ele n-au văzut decât varul care a fost la construcție, pe vremea lui Ceaușescu. Au rămas cu geamurile din anii `70, mă mir cum de nu au căzut la un vânt mai serios”, spune Maria Trofin, o turistă din Galați.

Mâncare „Made in Deutschland”

În Saturn s-au schimbat puține lucruri în ultimii 20 de ani. Au apărut vreo două hoteluri noi mici, iar câteva din vremea comuniștilor au fost date cu var. După salba de hoteluri care sunt fix lângă plajă au apărut câteva șantiere. Peste toate aceste clădiri, rămase la roșu, au fost trase pânze și sunt scoase la vânzare.

Pe plajă au apărut umbreluțele de stuf, la terasa Diana a crescut un gard verde, iar peste drum ți se promite mâncare „Made in Deutschland”, dar nu se îngrămădește nimeni. Și a dispărut trocariciul, acum transportul spre celalte stațiuni din apropiere se face cu maxi taxi – 4 lei, „tarif unic pentru orice distanță”.

„Da, bunică, sus erau multe magazine, acum nu mai e nimic, s-a închis”, îi explică o doamnă micuţei sale nepoate, care nu înțelegea de ce etajul mall-ului Saturn e pustiit ca după război.

Unde au plecat turiștii?

Oamenii locului nu cred că turiștii din Saturn au plecat în Bulgaria, ci spre stațiuni din Nord, cum ar fi Eforie. „Prețurile sunt ca într-un oraș mare. Pentru mine, pensionar, n-aș putea spune că sunt foarte ieftine, dar mai găsesc în buzunar de un mic și o bere pe zi”, concluzionează Ion Panait.

Administratorii de hotel și comercianții sunt au intrat în amorțeală. În luna iulie, Saturnul arată ca într-o zi de toamnă târzie. Turiștii sunt așteptați în liniște.

Serialul Yahoo! News despre litoralul românesc va continua mâine cu un reportaj din stațiunea Neptun.  

Articolul integral şi Galeria foto, pe ro.stiri.yahoo.com, Marţi, 23 iulie 2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply