Cum se vor explora gazele de şist şi care este impactul asupra mediului – versiunea ANRM

0
652

farmec.ro
carturesti.ro%20

Un material al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale descrie în detaliu procedurile care se fac în cadrul explorărilor de gaze de şist, aceleaşi, într-o primă fază, ca cele din cazul gazelor naturale conveţionale.

„Nu există o deosebire netă între zăcămintele de gaz sau de petrol convenţionale şi neconvenţionale. Diferenţa apare la modul de stocare a lor precum şi la metodele de exploatare utilizate”, este concluzia unui material al Agenţiei de Resurse Minerale, pus la dispoziţia ECONOMICA.NET, despre gazele de şist, făcut în contextul în care subiectul este unul disputat în prezent.

În materialul Agenţiei, gazele de şist sunt definite drept gaze naturale incluse în categoria surselor neconvenţionale de gaz, datorită modului de stocare în depozitede roci cu permeabilitate şi porozitate extrem de mică, în formaţiuni de rocă de şist. Eliberarea gazului natural din acest roci sedimentare fin granulate se realizează prin aplicarea unor tehnologii complexe care combină forajul orizontal cu fracturarea hidraulică.

Tot gaz neconvenţional este metanul din zăcămintele de cărbuni, care se află izolat în pungile depozitelor de cărbune

Potrivit articolului 2, litera 15 din Legea Petrolului, numărul 238/2004, explorarea presupune “ansamblul de studii şi operaţiuni care se realizează pentru cunoaşterea condiţiilor geologice de acumulare a petrolului şi cuprinde identificarea zăcămintelor, evaluarea cantitativă şi calitativă a acestora, precum şi determinarea condiţiilor tehnice şi economice de valorificare“.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Astfel, în faza de identificare a zăcămintelor se realizează prospecţiuni petroliere de explorare geologică, geofizică şi geochimică şi foraje de deschidere, care au ca obiectiv punerea în evidenţă a unor noi acumulări de ţiţei şi gaze naturale, indiferent de modul lor de geneză, acumulare, litologie sau permeabilitatea rocilor.

În prima etapă de explorare a gazelor de şist, şi după avizul în acest sens dat de ANRM, activităţile desfăşurate sunt identice ca şi în cazul resurselor convenţionale fiind reprezentate de colectarea datelor existente, proiectarea operaţiunilor petroliere din faza de explorare, prospecţiuni geologice şi geofizice, săparea şi investigarea sondelor verticale de explorare.

Citiţi articolul integral în economica.net, Marti, 9 iulie 2013.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply