Primarul Cristian Radu, la un an de mandat: „Lucrurile au început să se mişte în Mangalia“

0
646

Primarul Cristian Radu şi-a prezentat ieri, în prezenţa presei, a consilierilor locali, dar şi a senatorului Nicolae Moga, raportul de activitate exact la un an de la preluarea mandatului.

Edilul a recunoscut că situaţia financiară a primăriei, moştenită de la fostul primar, este dezastruoasă, la preluarea funcţiei găsind în vistieria localităţii o datorie de peste 12 milioane de euro.

„Cu toate acestea, lucrurile au început să se mişte în Mangalia. Sunt probleme pe care am reuşit să le rezolvăm în acest prim an, dar sunt şi probleme care continuă să ne dea bătăi de cap. Trebuie să recunoaştem că avem un litoral în care nu s-a întâmplat nimic în ultimii 20 de ani, aşa că avem multe de făcut pentru ca ceva să se schimbe vizibil”, a declarat Cristian Radu.

Primul obiectiv al noului primar în 2012 a fost rezolvarea termoficării în Mangalia. Locuitorii veneau după o iarnă cruntă, în care întreg oraşul a fost privat de apă caldă şi căldură. Astfel, în august 2012, s-a decis rezilierea contractului cu fosta societate de termoficare, Callatis Therm şi s-a votat pentru un preţ mai mic al gigacaloriei, respectiv 295 de lei, de la peste 600 de lei, cât era anterior.

În prezent, sunt în curs de finalizare demersurile pentru introducerea gazelor naturale în Mangalia. Contractul cu partea bulgară este parafat, reţeaua de conducte fiind deja montată pe toate străzile oraşului. La Ministerul Administraţiei s-a depus documentaţia pentru aprobarea unei finanţări de 600.000 euro, sumă necesară achiziţionării şi montării arzătoarelor pe gaz, la centrale.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„Am luat şi măsuri nepopulare“

La capitolul măsuri sociale, primarul Cristian Radu susţine că pentru prima dată, familiile şi persoanele singure din Mangalia, care se încălzesc cu lemne de foc, au beneficiat de ajutor de încălzire, în perioada sezonului rece. Astfel, cei care au un venit net lunar/familie de până la 750 de lei au primit câte 2 tone de lemne de foc, cei care au venituri cuprinse între 750 de lei şi 1000 de lei au primit 1,5 tone, iar familiile sau persoanele singure cu venituri cuprinse între 1000 şi 1600 de lei – câte o tonă de lemne.

De asemenea, în ultimul an, s-a majorat de la 700 la 800 de lei limita cuantumului pensiei, necesar acordării pachetelor cu alimente pentru pensionari, persoanele cu handicap şi persoanele de peste 60 de ani, care nu realizează venituri. Municipalitatea a majorat, din luna ianuarie, plafonul de acor-dare a tichetului social de la 500 la 700 de lei/persoană, iar valoarea acestuia a crescut de la 50 de lei/tichet, acordat odată la  patru luni, la 70 de lei/tichet acordat odată la două luni.

În această perioadă, sunt identificate soluţiile juridice de înfiinţare a magazinelor de tip Economat în pieţe sau în incinta Clubului pensionarilor. Cu toate acestea, primarul spune că a fost nevoit să ia şi măsuri nepopulare.

„Avem anumiţi cetăţeni, mai rotofei şi mai bronzaţi, veniţi în oraş de câţiva ani, care la început vindeau scoici pe plajă şi au rămas în casele primăriei. Vara pe plajă, restul anului pe stradă, unii dintre ei ocupându-se cu furturi. Ani la rândul, ei nu au plătit nimic, nici curent, nici apă, nici chirie, nici întreţinere. Ba mai mult, beneficiau zilnic de masă caldă la cantina socială şi de ajutor social. Lor le-am tăiat ajutoarele sociale, masa la cantină, i-am dat afară din casele Primăriei. Datoriile lor ajunseseră la 400.000 de dolari. Pe lângă ei mai sunt şi alţii cărora le-a fost suspendat ajutorul social, toate măsurile fiind perfect îndreptăţite”, a mai adăugat Cristian Radu.

Câinii maidanezi, o problemă naţională

O altă problemă stringentă a municipalităţii este reprezentată de câinii maidanezi. Zilnic, la spital ajung mulţi localnici dar şi turişti muşcaţi de câinii fără stăpân.

„Avem cetăţeni care vin la Primărie sfâşiaţi, efectiv, de câini, avem copii care intră zilnic în contact cu aceste animale, multe dintre ele bolnave, agresive. Nu e doar problema Mangaliei, ci e o problemă naţională. Îi asigur pe localnici că această problemă va fi rezolvată în limita legilor româneşti, adică serviciul de ecarisaj va aduna câinii şi îi va duce în biobaze. Însă, peste tot în Europa, este acceptată eutanasierea, dar la noi, nu. Noi trebuie să lăsăm câinii în pace. De aceea, solicităm sprijinul parlamentarilor constănţeni în găsirea unui cadru legal pentru rezolvarea acestei probleme“, a declarat primarul Mangaliei.

Deşi se fac eforturi pentru aducerea Primăriei Mangalia pe linia de plutire, municipalitatea din sudul litoralului resimte încă efectele dezastruoase ale fostei guvernări locale. „Când am venit în Primărie, situaţia era dezastruoasă. Am găsit o datorie de 12 milioane de euro. Noi acum ceea ce facem în Mangalia se cheamă cârpeală. Dar vă asigur că cârpim bine”, a adăugat primarul Cristian Radu.

Articolul integral, în cugetliber.ro, Miercuri, 3 iulie 2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply