Bulgarii au venit la Mangalia, să ceară interzicerea exploatării gazelor de şist

0
682
Bulgarii au venit la Mangalia, să ceară interzicerea exploatării gazelor de şist

Aproximativ 40 de cetăţeni bulgari şi români au protestat, miercuri, la punctul de trecere a frontierei la punctul de trecere a frontierei Durankulak-Vama Veche, împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

Protestul, anunţat de activista de mediu Sintia Nedialkova, nu a adunat foarte multă lume, însă, după evenimentul din vamă, activiştii de mediu, inclusiv de la Vama Verde (România), au continuat demonstraţia în faţa Casei de Cultură din municipiul Mangalia. Au participat circa 100 de persoane.

Protestatarii bulgari prezenţi la Mangalia au cerut autorităţilor române să interzică fracturarea hidraulică, metodă care ar fi, susţin ei, extrem de dăunătoare pentru mediu.

Autorităţile bulgare ar trebui să ceară statului român să respecte acordurile internaţionale şi să nu permită exploatarea gazelor de şist în zona transfrontalieră, au mai spus activiştii bulgari.

La rândul lor, reprezentanţii Vama Verde au declarat că: Noi trebuie să ne protejăm apa, exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică este cea mai periculoasă pentru mediu şi resursele de apă. Bulgarii ne-au dat o lecţie. Prin protestele lor au reuşit să determine Guvernul bulgar să adopte un moratoriu prin care extragerea gazelor de şist este interzisă. Chiar şi aşa, bulgarii continuă protestele, cerând o lege în acest sens, a declarat Paul Iurea, activist de mediu.

Grupului de protestatari de la Mangalia i s-a alăturat şi ecologistul Dumitru Bădrăgan. Proteste similare au avut loc, în data de 5 iunie, Ziua Mediului, şi în alte localităţi din ţară.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Alexandra ANTON, Replicaonline.ro, Joi, 6 iunie 2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply