Gazele de şist – Câteva explicaţii despre mituri, proceduri şi beneficii economice

0
622

Exploatarea gazelor de şist în România este o dezbatere care a animat spaţiul public în ultimele luni. Statele Unite au înregistrat rezultate pozitive în acest domeniu, aşa că din ce în ce mai multe guverne, inclusiv din Europa, încep să studieze cu atenţie consecinţele de ordin economic ale unui astfel de proiect. România face parte şi ea din grupul ţărilor interesate şi a alocat deja perimetre de explorare companiei Chevron, pentru a constata dacă resursele într-adevăr există în subteran.

Între timp, dinspre societatea civilă se aud tot mai multe voci care contestă acest demers, cele mai vehemente fiind ONG-urile de mediu. Argumentele lor se leagă de procedeul folosit în exploatare, acela de fracturare hidraulică, singurul care permite accesul la gazele de şist. ONG-iştii susţin că substanţele folosite dăunează mediului, distrug pânza freatică, consumă resursele de apă ale României sau provoacă chiar cutremure. De cealaltă parte, experţii vorbesc despre avantajele economice şi despre schimbarea paradigmei pe piaţa de energie mondială.

În acest peisaj, marcat semnificativ de lipsa de comunicare dintre autorităţi şi populație, postul de televiziune The Money Channel a organizat o dezbatere, în cadrul emisiunii „Ora 9“, cu specialişti în domeniu care au analizat beneficiile şi riscurile unui proiect economic de o asemenea anvergură.

Citiţi articolul integral pe realitatea.net, 17 mai 2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply