Motivele pentru care era nevoie de o consultare privind gazele de şist

0
718
Ecologistul Dumitru Bădrăgan:

Motivele pentru care era nevoie de o consultare privind gazele de şist

Rusia este suspectată de specialişti că se află în spatele protestelor împotriva companiei care doreşte să exploreze/exploateze gazele de şist în Europa, notează publicaţia electronică EUObserver.

Într-adevăr, gazele de şist au suscitat o atenţie deosebită în ultima perioadă, peste noapte răsărind tot soiul de ONG-uri verzi, în timp ce altele, cu tradiţie, debitează teorii pe care nu le alimentează şi cu date concrete. Cu alte cuvinte, duc problema în derizoriu, de unde şi speculaţiile legate de omul rău de la est, Rusia care face opoziţie Americii şi companiei Chevron. Din acest motiv, erau mai mult decât necesare dezbateri privind explorarea/exploatarea gazelor de şist, asta înainte ca subiectul să fie gata discutat şi parafat de fostul Guvern MRU, respectiv de actualul.

Este un punct de vedere susţinut şi de preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Ecologist Român, Dumitru Bădrăgan. Conform acestuia, faptul că abia acum a catadicsit ministrul Mediului, Rovana Plumb, să iasă la discuţii şi să explice în ce constă explorarea, nu limpezeşte apele şi nu linişteşte cu adevărat populaţia, fie ea justificat îngrijorată, fie ea alarmată de poziţii, unele exagerate, ale unuor ONG-uri. Fair-play era ca discuţiile şi explicaţii privind tehnica de explorare şi tehnologia folosită să fi avut loc înainte ca guvernanţii să dea undă verde explorării.

Ecologistul Bădrăgan susţine acest lucru indicând discuţiile din cadrul Comisiei Europene (textul poate fi consultat aici: http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-13-402_en.htm#footnote-9.

În cadrul discuţiilor se face referire la proiecte pe termen lung, la încălzirea globală şi temerile legate de exploatarea gazelor de şist, pe care nici măcar americanii nu au reuşit să le tempereze în conştiinţa publică. Iată încă un motiv pentru dezbatere publică, pentru consultarea eficientă şi reală a cetăţeanului privind exploatarea gazelor de şist: ipotetic profit economic versus risc de poluare, risc afectare resurse de apă, risc seismic în zona Centralei nucleare, afectarea turismului, afectarea producţiei agricole, spune Bădrăgan, referindu-se la discuţiile din cadrul Comisiei Europene.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Referitor la gazelle de şist, Bădrăgan mai aminteşte că ministrul Rovana Plumb se confruntă chiar cu ameninţarea unei moţiuni simple, chiar din partea colegilor PNL. Este şi acesta un motiv de tensiune în USL, comentează Bădrăgan, dar care continuă că, în ultimele zile, se poate sesiza o uşoară schimbare de atitudine a ministrului Mediului: a revenit pe mesajul de mediu, anunţă că vor exista dezbateri, dar poziţia sa anterioară ne arată că avem guvernanţii pe care-i merităm.

Sper ca, pentru viitorul copiilor, să începem să ascultăm responsabil mesajul societăţii civile şi vom analiza cine câştigă, ce câştigă România din acest miraj al gazelor ce nu vor fi exploatate însă de către Statul Român, mai spune Bădrăgan.

Iată de ce era nevoie de legislaţie specială, de studii independente tehnologice şi risc seismic, garanţii pentru acoperirea posibilelor daune – un exemplu este cazul Ecuadorului, unde s-a înregistrat o poluare istorică – etc. Legat de acest subiect, până în prezent nu am avut parte decât de mesaje unidirecţionale, lipsite de consistenţă, conchide Bădrăgan.

Alexandra ANTON, Replicaonline.ro, Marti, 21 mai 2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply