Ministrul Varga, despre gazele de şist: Se impune un studiu de impact

0
656

farmec.ro
carturesti.ro%20
România se va consulta, pe acest subiect, şi cu Bulgaria.

Ministrul Varga, despre gazele de şist: Se impune un studiu de impact

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, deputatul Lucia Ana Varga, aflat joi într-o vizită de lucru la Constanţa, a anunţat că va coordona echipa care va emite avizele şi autorizaţiile de gospodărire a apelor privind exploatarea gazelor de şist de către gigantul american Chevron. Tot ministrul a ţinut să precizeze că decizia în cazul gazelor de şist nu va putea fi luată fără să existe un studiu de impact asupra resurselor de apă.

Eu mă refer strict la partea mea de responsabilitate, şi anume la aceea de a coordona emiterea de avize de gospodărire a apelor şi autorizaţii de gospodărire a apelor. Nu putem lua o decizie până când nu ştim dacă există sau nu un impact asupra resurselor de apă, în special asupra resurselor de apă subterană.

Pentru a lua o decizie în cunoştinţă de cauză, este nevoie de un studiu de impact care va fi gata, cel mai probabil, la sfârşitul acestui an. Până atunci, din ceea ce au studiat cei de la Apele Române, activităţile de explorare nu au un impact asupra resursei de apă. Este o activitate de explorare ca pentru orice resursă. Atunci când se va pune problema autorizării exploatării, atunci va trebui să avem informaţii clare pe baza studiului. În cazul în care nu va fi impact, vom permite aceste activităţi.

Dacă va exista un impact asupra apei subterane şi asupra resursei de apă, un impact major, atunci aceste activităţi nu pot fi autorizate din punct de vedere al autorizaţiilor de gospodărire al apelor, a spus Lucia Varga.

Ministrul Varga a explicat şi cine ar putea realiza studiul de impact. Este un studiu promovat de către minister, de către o autoritate. Noi avem studii care spun că este un impact, cât şi studii care zic că nu este un impact, studii puse la dizpoziţie de alte ţări, de onganizaţii neguvernamentale. Noi avem responsabilitatea să avem un studiu făcut de către institutele noastre. Cel mai probabil va fi Institutul de Hidrologie. Decizia încă nu a fost luată, a explicat Varga.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ministrul a precizat că în cazul acestui subiect extrem de mediatizat se va consulta şi cu autorităţile din Bulgaria, întrucât bazinul acvifer aparţine şi de ţara noastră vecină. Există acorduri bilaterale şi în cadrul acestor acorduri bilaterale ne vom pune de comun acord cu ei, în baza studiilor pe care le avem, pentru că gestionăm împreună apa subterană, a conchis ministrul Varga.

Menţionăm că lucrările de prospecţiune pentru evaluarea zăcămintelor de gaze de şist din sudul litoralului românesc sunt de mare complexitate şi anvergură, implicând activităţi de foraje verticale la adâncimi de 1.000 – 3.000 metri; crearea unei reţele bidimensionale de foraje cu o lungime de peste 500 de km pe 21 de aliniamente în perimetrele Adamclisi, Vama Veche şi Costineşti (cel puţin 300 – 500 de foraje); măsurători de parametrii geologici; măsurători de parametrii seismici, care implică folosirea de microexplozii pentru testări; refacerea amplasamentelor care nu vor fi folosite în etapa de exploatare.

Alexandra VASILE, Replica, Vineri, 26.04.2013.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply