Se semnează contractul pentru “Callatis, istorie la malul mării”

0
699

Primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, va fi prezent, joi, 18 aprilie, la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, cu sediul în Brăila, în vederea semnării contractului de finanţare pentru implementarea proiectului “Callatis – Istorie la malul Mării Negre”.

Proiectul se va derula pe o perioadă de 27 de luni, iar valoarea acestuia se ridică la aproximativ 3,1 mil. de euro. “Callatis – Istorie la malul mării”, contractat prin fonduri europene, urmăreşte aplicarea de măsuri de conservare, restaurare şi punere în valoare a patrimoniului istoric şi cultural al municipiului Mangalia.

Acesta se va desfăşura prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului. Proiectul are ca obiectiv principal creşterea gradului de atractivitate a sudului litoralului şi municipiului Mangalia, precum şi valorificarea potenţialului turistic cultural.

În acest sens, vor avea loc restaurarea şi valorificarea turistică durabilă a trei monumente istorice de valoare naţională şi universală din patrimoniul cultural al Mangaliei.

Este vorba de zidul de incintă nordic, tronson estic şi basilica siriană, colţul de nord-vest al incintei romano-bizantine şi edificiile suprapuse, precum şi mormintele paleocreştine de tip hypogeu, din incinta cetăţii Callatis.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

De asemenea, la acest capitol se înscrie realizarea a trei amenajări peisagistice, precum şi crearea infrastructurilor conexe de acces la monumentele istorice.

Acestea se referă la plantări de gazon, arbuşti şi copaci, amenajarea aleilor de circulaţie şi a căii de acces principale – strada care suprapune zidul de incintă romano-bizantin, precum şi iluminatul ambiental, în vederea punerii în valoare a  vestigiilor reabilitate.

În cadrul proiectului vor fi asigurate dotările şi echipamentele necesare pentru accesul pietonal, dar şi protecţia pentru fiecare dintre cele trei monumente istorice.

O altă măsură din cadrul proiectului vizează crearea de noi locuri de muncă (permanente şi temporare) pentru operarea parcului arheologic Callatis, după finalizarea activităţilor din cadrul proiectului.

Miercuri, 17 aprilie 2013, Biroul de presă al Primăriei Mangalia.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply