Ne pregătim să trecem la ora de vară

0
513
astratex.ro
Ne pregătim să trecem la ora de vară

În noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, trecem la ora de vară. În această noapte ora 03:00 va deveni ora 04:00. Sistemul de modificare a orelor are ca scop folosirea cât mai eficientă a luminii soarelui, pentru ca principalele activităţi umane să se poată desfăşura cât mai mult în timpul zilei.

Ideea de schimbare a orelor pentru folosirea eficientă a luminii a fost propusă în 1895 de George Vernon Hudson – deşi a fost menţionată şi de Benjamin Franklin în 1784 – şi implementată în timpul Primului Război Mondial. Oraşul Brandon din Manitoba, Canada, a fost primul din lume care a folosit acest sistem, trecând la ora de vară pe 17 aprilie 1916. Imediat după aceea, începând de pe 30 aprilie 1916, Germania şi aliaţii săi din Primul Război Mondial au fost primele ţări care au folosit sistemul, pentru a face economie la cărbune.

Marea Britanie, aliaţii săi şi mulţe ţări europene neutre au adoptat şi ele ora de vară în 1916, în timp ce Rusia şi alte câteva ţări, printre care şi SUA, au adoptat sistemul abia anii următori.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. În prezent, ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din luna martie.

Replica, Marti, 26 martie 2013.


piese-auto-mangalia.roLeave a Reply