95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, simpozion la Muzeul Callatis

0
686
astratex.ro

Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia și Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu: Liceul Teoretic „Callatis”, Colegiul Economic Mangalia și Liceul Tehnologic „Ion Bănescu”, organizează miercuri, 27 martie 2013, ora 11.00, la sediul muzeului callatian, simpozionul „95 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA”.

Despre evenimentele care au precedat unirea Basarabiei cu România va vorbi, în deschidere, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc. Mai mulți elevi ai liceelor din Mangalia, coordonați de prof. Cristina Angheluță, prof. Corina Mihalache, prof. Simona Ciobănel, prof. Ibolya Negoiță și prof. Livia Pop, vor avea comunicări legate de tema simpozionului și prezentări în PowerPoint, după care vor recita poezii despre Basarabia pe muzica Doinei și Aldea Teodorovici.

„În august 1916, România a intrat în Primul Război Mondial pentru eliberarea provinciilor românești aflate sub dominație străină. Ca urmare a Revoluției ruse, din februarie 1917, și a căderii țarismului, mișcarea de eliberare națională a românilor din Basarabia s-a intensificat. În toamna anului 1917, anarhia a cuprins Basarabia. Inițiativa stabilirii ordinii a fost preluată de soldați, care au convocat Congresul Soldaților Moldoveni. Cei 800 de delegați participanți la Congres, ce reprezentau aproximativ 20.000 de ostași, au hotărât: autonomia Basarabiei, constituirea unităților militare moldovenești, trecerea moșiilor mănăstirești și ale statului în mâinile celor care lucrează, naționalizarea învățământului, respectarea drepturilor naționalităților și altele.

Pentru administrarea Basarabiei s-a constituit Sfatul Țării, alcătuit din 150 de deputați, în care au intrat reprezentanți ai tuturor naționalităților și categoriilor sociale. În decembrie 1917, Sfatul Țării a proclamat Republica Democratică Moldovenească, iar în ianuarie 1918 a decretat independența Basarabiei. În România s-a discutat modalitatea de realizare a unirii și s-a adoptat soluția deliberării în Sfatul Țării. În ziua de 27 martie 1918, Sfatul Țării a hotărât Unirea Basarabiei cu România.

Unirea a stimulat lupta românilor aflați încă sub dominație străină. Astfel, la 28 noiembrie 1918 Congresul General de la Cernăuți a votat unirea Bucovinei cu România, iar la 1 decembrie 1918 Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România. În acest mod s-a realizat dorința de veacuri a românilor: unirea într-un stat național, independent și unitar”, a menționat dr. Sorin Marcel COLESNIUC.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Marţi, 26.03.2013.


piese-auto-mangalia.roLeave a Reply