Mangalia, oraşul cu cele mai sigure străzi din judeţul Constanţa

0
2165

farmec.ro
carturesti.ro%20

fondmangaliapescaru1-1361461748.jpg

Până nu demult, Mangalia era renumită pentru bătăile sângeroase dintre clanurile de romi din municipiu. Frecvent, neînţelegerile dintre aceştia escaladau şi sunt bine cunoscute reglările de conturi „soluţionate” cu bâte, săbii şi chiar pistoale. De altfel, la ultima descindere a mascaţilor la locuinţele membrilor grupului Raim – cei care erau implicaţi, potrivit poliţiştilor, în majoritatea scandalurilor menţionate – a fost găsit un adevărat arsenal de război: pistoale cu gaz, grenade, cagule, baston telescopic etc.

În prezent, însă, spune comisarul şef Nicolae Pescaru, şeful Poliţiei Mangaliei, municipiul a ajuns să fie unul dintre cele mai „liniştite” din judeţ.

fondmangaliapescaru-1361461768.jpg

„Într-un clasament al unităţilor de poliţie, în ceea ce priveşte numărul dosarelor soluţionate şi infractorilor prinşi, ne situăm pe locul patru sau cinci, după municipiul Constanţa şi câteva secţii de poliţie. Dar în ceea ce priveşte infracţionalitatea stradală, suntem pe ultimul loc pe judeţ”, ne-a declarat comisarul şef.

Hoţii preferă fierul vechi, nu cerceii

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cum s-a ajuns în această situaţie? Pe de o parte, scandalagii consacraţi ai municipiului (membrii familiilor Raim şi Sinan) sunt preocupaţi cu dosare penale cu care au ajuns în instanţă, fiind judecaţi pentru fel de fel de infracţiuni, pornind de la loviri şi alte violenţe, distrugeri şi ajungând până la ameninţări şi ultraj. Pe de altă parte, nici infractorii nu s-au dovedit atât de violenţi precum în municipiul Constanţa.

Astfel, în vreme ce în reşedinţa de judeţ, anul trecut, au fost comise sute de tâlhării, sute de femei fiind atacate în plină stradă şi le-au fost smulse lănţişoarele sau cerceii, în Mangalia au fost comise mai puţin de zece astfel de fapte. „Sunt probleme, dar nu de nestăpânit, în schimb, cu furturile din dependinţe, din garaje, hoţii furând tot ce pot să valorifice la centrele de fier vechi. Aceste furturi sunt însă cauzate şi de sărăcie. Au furat până şi uşa de la intrarea în căminul de locuinţe sociale şi au dus-o la centrul de colectare.

Luăm însă măsuri, am făcut controale la aceste centre, împreună cu Garda de Mediu, am făcut dosare penale celor prinşi că furau. În plus, am încheiat un protocol cu Primăria Mangalia şi toţi cei care comit infracţiuni sunt comunicaţi, pe o listă, autorităţilor locale şi nu mai primesc ajutoare sociale sau ajutoare de încălzire. Sunt numeroase persoanele care beneficiază de sprijin din partea primăriei, dar i-am prins fie că furau capace de canalizare, fie le-au fost întocmite dosare penale pentru comerţ ilicit”, a afirmat şeful Poliţiei Mangalia.

Puţini poliţişti…

În altă ordine de idei, asemenea altor unităţi de poliţie, şi Poliţia Mangalia se confruntă cu un deficit de personal, în special la Biroul de Ordine Publică. „Nu acoperim acest segment aşa cum am vrea noi. Suntem în stradă, suntem vizibili pentru că poliţiştii sunt activi şi se mută constant dintr-o parte în alta a municipiului, dar numărul lor este redus, comparativ cu nevoile reale”, a afirmat comisarul şef Pescaru. Astfel, dacă până în urmă cu doi ani la acest birou erau peste 15 agenţi de ordine publică, în prezent îşi mai desfăşoară activitatea sub zece. Pentru a desfăşura activitatea în condiţii optime, poliţiştii colaborează cu poliţiştii locali.

Este nevoie de sistem video de supraveghere

În condiţiile deficitului de personal, instalarea unui sistem de supraveghere video a municipiului devine imperios necesară. „Avem promisiuni de la primarul localităţii, Cristian Radu, că un astfel de sistem de supraveghere va fi montat. Vor fi vizate, în primă fază, intersecţiile principale, staţiunile şi plaje, iar dispeceratul pentru monitorizare va fi montat în sediul Poliţiei, chiar dacă de monitorizare se vor ocupa şi poliţişti locali şi jandarmi”, a mai spus comisarul şef.

Florentina BOZÎNTAN – DUMITROV, Cuget Liber, Vineri, 22 Februarie 2013.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply