Sistemul de alertă împotriva cutremurelor, finalizat

0
643

Romania si Bulgaria, proiect comun de 5,8 mil. euro.

România si Bulgaria au finalizat sistemul de alertă in caz de cutremure pentru regiunea transfrontaliera a celor doua țări, care va functiona 100% in cateva zile, dupa ce miercuri a fost pusa pornita si ultima statie seismica de pe malul romanesc al proiectului, cea de la Mangalia.

Sistemul emite avertizarea privind iminenta unui cutremur major, se porneste cu 30-40 de secunde inainte ca unda seismica sa ajunga la locul respectiv, iar ulterior, intocmeste hartile post-cutremur, care indica zonele sau chiar cladirile cu cel mai mare risc de a fi suferit daune, orientand astfel eforturile de salvare.

Astfel, in caz de cutremur, sistemul va ajuta la crearea unei imagini generale de evaluare a situației in cateva minute, spre deosebire de sistemul clasic de cercetarea si evaluarea urmarilor cutremurelor, prin telefon.

Proiectul Danube – Sistem de alerta in caz de cutremure pentru regiunea transfrontaliera Romania – Bulgaria (DACEA) este cofinantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala, guvernele Romaniei si Bulgariei si de cei cinci parteneri ai proiectului.

Investitie de 5,8 milioane euro

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Proiectul se deruleaza in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013 si are un buget de 5,8 milioane de euro.

“Cand au fost discutiile la Bruxelles, a fost singurul proiect care punea problema reducerii pierderilor materiale si de vieti omenesti. Pe baza acestor date si a faptului ca am reusit sa mergem pe alta linie decat alte tari din lume – adica in ce sens: in momentul in care am construit un soft prin care in 4 secunde stim magnitudinea; pentru ca Vrancea, repet, este periculoasa atunci cand magnitudinea este mai mare decat 7 pe scara Richter – stim in 4 secunde ca este un cutremur care poate genera pierderi de vieti omenesti si de bunuri in Romania”, a declarat Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului si manager al proiectului.

Sistemul DACEA include 15 statii seismice instalate in zona transfrontaliera romano-bulgara si cate un computer instalat in dispeceratul fiecarui sediu al inspectoratelor judetene/districtuale pentru situatii de urgenta de pe cele doua maluri ale Dunarii.

Proiectul DACEA a inceput in august 2010.

Sursa: Yahoo.com, 07.02.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply