La Muzeul Callatis s-a marcat împlinirea a 1700 de ani de la încetarea persecuțiilor creștinilor

0
698

farmec.ro
carturesti.ro%20

Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia, cu susținerea primarului Cristian Radu, a organizat joi, 7 februarie 2013, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului callatian, simpozionul: „1700 de ani de la promulgarea Edictului de la Milano”.

În deschidere, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a subliniat importanța Edictului de la Milano pentru istoria creștinismului (promulgat în anul 313 de Constantin cel Mare), motiv pentru care Biserica Ortodoxă Română a declarat anul 2013 ca An omagial al Sfinților împărați Constantin și Elena.

În continuare, a prezentat evenimentele din acea perioadă și a precizat că, deși creștinismul a devenit religie de stat abia în anul 381, în timpul împăratului Teodosie cel Mare, prin Edictul de la Milano s-a pus capăt persecuțiilor creștinilor. În final a evidențiat buna colaborare dintre Muzeul Callatis, muzeele constănțene, Primăria Municipiului Mangalia și instituțiile de învățământ din localitate, dar și Protoieria Mangalia, colaborare care are ca scop, în special, educarea tinerei generații.

Din partea Protoieriei Mangalia, preotul Laurențiu Stângă a menționat: „Prin politica sa, raportată la relația statului cu biserica, împăratul Constantin cel Mare este un vizionar și rămâne un model pentru actualii lideri politici. Înlesnirile făcute creștinilor stau la baza civilizației actuale în tot ceea ce are ea mai profund umanist: abolirea sclaviei, respectarea timpului de odihnă, drepturile familiei și ale copilului.”

Preotul Ioan Aurel Bolba a declarat, printre altele: „Edictul dat la Mediolanum abrogă edictele de dinainte, date de către împăratul Dioclețian, prin care creștinii erau persecutați sângeros și, începând cu acest an (313), creștinismul devine religio licita în întreg Imperiul Roman.”

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cercetătorul științific dr. Gheorghe Papuc, a concluzionat: „După Edictul de la Milano, Constantin cel Mare a organizat sinodul ecumenic de la Niceea, din anul 325, la care a participat și episcopul Tomisului și unde a fost condamnat arianismul, act pe care îl considerăm tot așa de important ca mutarea capitalei la Constantinopol.

Creșterea importanței Ierusalimului, ca centru creștin, se datorează atât lui Constantin cel Mare, cât mai cu seamă mamei sale, împărăteasa Elena, care a construit trei biserici monumentale, la Ierusalim. Ea poate fi considerată ca fiind mama arheologiei mondiale, ca urmare a descoperirii crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.”

La simpozion au fost prezenți elevi ai celor trei licee din Mangalia: Liceului Teoretic „Callatis”, coordonați de director prof. Cristina Angheluță, elevii Colegiului Economic Mangalia, îndrumați de director prof. Simona Ciobănel și prof. Ibolya Negoiță și elevii Liceului Tehnologic „Ion Bănescu”, coordonați de director prof. Corina Mihalache și prof. Florentin Doboșeriu.

De asemenea, au mai participat la simpozion câțiva militari și comandorul Vasile Chirilă, comandantul Școlii de Aplicație a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu.”

Joi, 07.02.2013.

Galerie foto:

 


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply