La Muzeul Callatis, s-a sărbătorit Unirea Principatelor Române

0
709

Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia și Școala de Aplicație a Forțelor Navale, cu susținerea primarului Cristian Radu, au organizat joi, 24 ianuarie 2013, ora 11.00, la sediul muzeului callatian, activitatea cultural-științifică „154 de ani de la Unirea Principatelor Române”.

În deschiderea manifestării, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a vorbit despre etapele procesului de unire a românilor într-un stat național, suveran, independent și unitar. După ce a descris evenimentele din ianuarie 1859, a menționat că dubla alegere a lui Al. I. Cuza constituie prima etapă în procesul de unire, care s-a finalizat la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia.

Prezent la manifestare, primarul Mangaliei, Cristian Radu, a subliniat că ziua de 24 ianuarie este un prilej de bucurie pentru români și că această colaborare între instituțiile din Mangalia trebuie să continue, să devină chiar o tradiție. În continuare a spus că își dorește ca Mangalia să fie inclusă pe harta evenimentelor culturale, pentru a redeveni un oraș căutat de turiștii din întreaga țară, dar și din straăinătate.

A urmat vernisajul expoziției temporare: „Lucrări de matelotaj și navomodele realizate în Școala de Aplicație a Forțelor Navale”. Comandoul Vasile Chirilă, comandantul Școlii de Aplicație a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu”, a prezentat machetele de: veliere, fregate, distrugătoare, portavioane, submarine, precum și tunurile navale, nodurile, paietele și diversele împletituri mărinărești, expuse la muzeul callatian. În timp ce comandorul Vasile Chirilă prezenta exponatele, câțiva militari ai Școlii de Aplicație au împletit noduri marinărești, spre bucuria tinerilor prezenți la manifestare.

În partea a doua a activității, elevii claselor a IX-a D și a X-a D, de la Liceul Teoretic „Callatis”, coordonați de prof. Elena Sanda Pădureanu, au prezentat câteva materiale în PowerPoint, legate de momentul unirii. Elevii clasei a IV-a B, îndrumați de înv. primar Maria Neculăeș, au interpretat sceneta „Ocaua lui Cuza”. Elevii Colegiului Economic Mangalia, coordonați de prof. Ibolya Negoiță, au prezentat și ei diverse materiale referitoare la Unirea Principatelor Române.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În final, participanții la activitatea cultural-științifică dedicată Unirii de la 24 ianuarie 1859, au dansat Hora Unirii.

Joi, 24.01.2013.

Galerie foto:


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply