Gazul de şist, miracol economic sau catastrofă ecologică?

0
608

farmec.ro
carturesti.ro%20
Redesenarea „hărţii energetice” planetare.

Ne îndreptăm spre o vârstă de aur a gazului de şist? Problema este deschisă şi discuţiile pro şi contra sunt ­furtunoase la nivel mondial, în timp ce boom-ul hidrocarburilor neconvenţionale în America de Nord bulversează datele energetice planetare şi slăbeşte dominaţia producătorilor tradiţionali, cei din Orientul Mijlociu şi Rusia.

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) prevede că până în 2035 gazul neconvenţional – de şist în majoritate – va furniza aproape 30% din producţia gazieră mondială, faţă de 14% cât este astăzi. Totuşi, deşi multe ţări au trecut la prospecţiuni şi evaluări ale propriilor  rezerve, doar Statele Unite  sunt în prezent implicate în exploatarea pe scară largă a acestei resurse promiţătoare, dar  foarte ponegrită.

Chiar dacă s-ar putea accede la gazul de şist, „Graalul” independenţei energetice, creând în acelaşi timp mii de locuri de muncă, această resursă este vehement criticată din cauza consecinţelor nefaste pentru mediu.

Printre numeroasele studii elaborate pe acest subiect, un raport al Comisiei Europene evoca în vară o poluare ecologică superioară celei produse de gazul convenţional şi sublinia riscurile contaminării solurilor şi apelor subterane legate de exploatarea gazului de şist, care necesită utilizarea de mii de produse chimice şi imense cantităţi de apă.

Vă invităm să citiţi articolul integral în romanialibera.ro, vineri, 4 ian.2013.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply