RETROSPECTIVĂ Cele mai importante evenimente economice din 2012

0
653

farmec.ro
carturesti.ro%20

Economia României riscă să reintre în recesiune, leul a atins minime istorice în vară, iar investiţiile au scăzut drastic FOTO SHUTTERSTOCK.

2012 nu a fost un an uşor pentru economie. România a ieşit din recesiune în primul trimestru al anului, însă Produsul Intern Brut a scăzut în intervalul iulie-septembrie şi finalul de an va aduce, cel mai probabil, reintrarea în recesiune. Tensiunile politice din vară au dus leul la minime istorice în raport cu euro şi dolarul, iar investiţiile au scăzut la un nivel alarmant.

Sistemul bancar a fost marcat de stagnare pe componenta de creditare, însă a fost lovit de două fraude cu prejudicii estimate la peste 100 de milioane de euro. În rândul companiilor, insolvenţele nu s-au înmulţit faţă de anul 2011, însă ele au fost mult mai mari. Hidroelectrica, cea mai mare companie de stat, a intrat în vară în insolvenţă şi, ulterior, contractele cu “băieţii deştepţi” au fost denunţate sau renegociate. Tot din rândul companiilor, Oltchim a fost vedetă în acest an, după ce licitaţia de privatizare câştigată de Dan Diaconescu a fost anulată pentru că acesta nu a venit cu banii. Dar să le luăm pe rând.

Euro la 4,6481 lei

La începutul acestui an, un euro era cotat la 4,3219 lei. Treptat, leul a pierdut teren în raport cu moneda unică europeană, în principal din cauza vulnerabilităţii pe care o prezenta economia românească în contextul european, iar minimul a fost atins în vară, pe fondul tensiunilor politice. În perioada referendumului, euro ajunsese să fie cotat la peste 4,5 le, cu un maxim istorc de 4,6481 lei pe 3 august.

Ulterior referendumului din vară, cursul de schimb s-a menţinut în intervalul 4,45 – 4,55 lei/euro, iar după alegerile parlamentare din 9 decembrie a intrat pe un trend descendent şi a atins luni, 24 decembrie, minimul ultimelor şapte luni, respectiv 4,4231 lei/euro.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Continuarea, în Adevarul.ro, 30 dec.2012.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply