Limanu: Energie verde pentru iluminatul public

0
293

Energie verde pentru iluminatul public

Primarul comunei Limanu, Nicolae Urdea: „Anul viitor se va deschide o linie de finanţare europeană de unde vom putea obţine banii necesari pentru implementarea proiectului privind construcţia unei turbine eoliene”.

Funcţionarea la capacitate maximă a parcurilor eoliene din judeţul Constanţa ar putea asigura şi energia consumată de autorităţile locale fie pentru iluminatul public, fie pentru alimentarea cu energie a instituţiilor publice. Pentru că reţelele pentru  transportul energiei nu pot suporta numărul de Megawaţi (MW) pe care îi produc parcurile eoliene, funcţionarea acestora este limitată, numărul autorităţilor locale beneficiare de energie verde fiind de asemenea redus.

Unii dintre primarii din judeţul Constanţa au decis să profite de investiţiile în parcurile eoliene şi au încheiat contracte de colaborare cu deţinătorii parcurilor, prin care furnizarea energiei către autoritatea locală să fie gratuită. În aceste condiţii, banii cheltuiţi până acum pentru iluminatul public sau pentru asigurarea energiei în instituţiile publice, să fie direcţionaţi către alte proiecte.

Chiar dacă în apropiere de Limanu nu există vreun parc eolian, primarul Nicolae Urdea doreşte să folosească energia regenerabilă pentru iluminatul public sau pentru instituţiile publice din comună.

„Au fost mai multe încercări de a obţine aprobarea pentru un proiect prin care să construim o turbină eoliană, însă nu am avut succes. Am înţeles că anul viitor se va deschide o linie de finanţare europeană de unde vom putea obţine banii necesari pentru implementarea acestui proiect. Documentaţia este pregătită. Aşteptăm doar momentul în care se va da drumul liniei de finanţare”, a declarat primarul comunei Limanu, Nicole Urdea.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

El a precizat că pentru comuna Limanu este suficient un generator eolian de 1,5 MW. „Energia produsă ar asigura iluminatul public, energia pentru sediul primăriei, pentru şcoală, pentru dispensar, pentru grădiniţă, şi pentru câteva cazuri sociale. Pentru comună, implementarea unui asemenea proiect, ar însemna o reducere a cheltuielilor cu peste 15%, bani pe care i-am putea folosi în alte proiecte”, a spus Urdea.

El a precizat că singura problemă care ar putea întârzia implementarea unui astfel de proiect ar fi racordarea la sistemul energetic naţional, având în vedere termenele destul de lungi pentru obţinerea avizului tehnic de racordare.

Robert Nenciu, Telegraf, Luni, 17 decembrie 2012.


piese-auto-mangalia.roLeave a Reply