Principalele provocări pentru liderii lumii în 2013

0
773

farmec.ro
carturesti.ro%20
Criza economică, Siria şi Iranul.

Criza economică din SUA şi Europa, amplificarea tensiunilor în Asia, războiul din Siria, sau dosarul nuclear iranian, se numără printre principalele provocări din 2013 pentru lideri ca Barack Obama, Vladimir Putin, Xi Jinping, sau europenii François Hollande şi Angela Merkel.

Principalele provocări pentru liderii lumii în 2013: Criza economică, Siria şi Iranul (Imagine: Shutterstock)

CRIZA ECONOMICĂ ÎN SUA ŞI EUROPA

“Nicio problemă de politică externă din 2013 nu va conta mai mult decât capacitatea Statelor Unite şi Europei de a-şi soluţiona crizele economice”, apreciază Jessica Mathews, preşedinta Centrului de reflecţie Carnegie, într-o lucrare colectivă, intitulată “Global Ten: Challenges and opportunities for the president in 2013”.

Statele Unite se confruntă cu un “vârf fiscal” (fiscal cliff) îngrijorător, o cură de austeritate care va afecta ţara în cazul în care Congresul nu ajunge la un acord asupra reducerii datoriei şi asupra bugetului până la sfârşitul anului. La 2 ianuarie, o combinaţie de creştere de impozite şi de scăderi ale unor cheltuieli publice urmează să intre în vigoare, un şoc care ar putea să arunce din nou economia americană în recesiune. “Un acord politic în vederea depăşirii vârfului fiscal ar anula incertitudini puternice care afectează ţara de un an şi jumătate”, scrie Mathews.

În ceea ce priveşte Europa, “provocarea rămâne în a combina disciplina economică şi voinţa politică”, este de părere specialista americană. Criza Zonei Euro “a înregistrat o mutaţie în 2012, de la o boală mortală la o boală cronică ce va dura mai mulţi ani”, constată ea, avertizând liderii francezi, italieni, spanioli şi portughezi că în 2013 va fi necesar “să menţină un tratament de şoc, să evite regresele – în special în Franţa – şi să continue să acţioneze în vederea unei reluări a creşterii” economice.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Continuarea, pe Mediafax.ro, duminică, 30 dec.2012.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply