Lecţie de istorie, la Muzeu: Despre primul război daco-roman

0
997

La Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia s-a desfășurat luni, 17 decembrie 2012, începând cu ora 12.00, simpozionul: „1910 ani de la primul război daco-roman”. Activitatea face parte din proiectul „Să cunoaștem istoria Dobrogei”, unde parteneri sunt: Muzeul „Callatis”, primăria și toate cele trei licee din Mangalia: Liceul Tehnologic „Ion Bănescu”, Liceul Teoretic „Callatis” și Colegiul Economic Mangalia.

Au fost prezenți: prof. Ibolya Negoiță și elevi de la Colegiul Economic Mangalia, prof. Silvia Cuseac și elevi ai Liceului Teoretic „Callatis”, dar și elevi de la Școala Nr. 3 Mangalia, veniți împreună cu dr. Mihai Ionescu.

În deschiderea manifestării științifice, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a prezentat motivele organizării simpozionului, importanța războaielor daco-romane pentru istoria românilor și monumentul triumfal Tropaeum Traiani, restaurat în anul 1977.

Consilierul Ovidiu Mihalache a apreciat proiectele derulate la muzeul callatian și i-a asigurat pe organizatorii simpozionului de susținerea primarului Cristian Radu și pe viitor. Fiind de formație militar, dar și doctorand în istorie, comandorul Ovidiu Mihalache a amintit de strategia regelui Decebal în luptele cu Imperiul roman. În final a menționat că, în primăvară, Primăria Mangalia va organiza o excursie, pentru elevi, la Adamclisi.

Cercetătorul științific dr. Gheorghe Papuc, invitatul de onoare la simpozion, le-a povestit elevilor despre primul război daco-roman și despre rezultatele cercetărilor arheologice de la Adamclisi, în cei 38 de ani de activitate. În continuare, le-a vorbit despre obiectivele arheologice care formează un triunghi isoscel: monumentul triumfal, mormântul comandantului căzut în luptă și altarul ridicat pentru cinstirea celor aproximativ 4.000 de militari romani, care și-au pierdut viața în primul război daco-roman.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Dr. Mihai Ionescu, responsabilul științific al Muzeului „Callatis”, a descris cercetările arheologice pe care le-a realizat la fortificația anexă și la apeductele cetății Tropaeum Traiani. El a prezentat: planuri ale cetății, profilele secțiunilor arheologice, fotografii și materiale antice descoperite în timpul cercetărilor arheologice.

Galerie foto:

MangaliaNews.ro, Marti, 18.12.2012.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply