145 de ani de la nașterea savantului român Grigore Antipa

0
752

Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia și Colegiul Economic Mangalia, cu susținerea Primăriei Municipiului Mangalia, organizează marți, 27 noiembrie 2012, începând cu ora 12.00, la sediul muzeului callatian, o nouă lecție deschisă cu tema: „145 de ani de la nașterea savantului Grigore Antipa”.

„Împreună cu doamna prof. Ibolya Negoiță, de la Colegiul Economic Mangalia, am hotărât să marcăm acest important eveniment: 145 de ani de la nașterea savantului Grigore Antipa. Născut la Botoșani, în ziua de 27 noiembrie/10 decembrie 1867, (după alte surse 7 decembrie) Grigore Antipa a făcut studii universitare în: Germania, Franța și Italia.

A fost: biolog, oceanolog, zoolog, ihtiolog, hidrobiolog, economist, ecolog și muzeolog. A fost legat de Dobrogea, întrucât o mare parte din timpul său l-a consacrat studierii Dunării și Mării Negre. În anul 1883, regele Carol I i-a pus la dispoziție crucișătorul Elisabeta pentru a organiza o expediție în jurul Mării Negre.

În anul 1932 a înființat Institutul Biooceanografic din Constanța, cu cele două rezervații și stațiuni de cercetări de la Agigea și Cap Caliacra. În anul 1949, institutul s-a transformat în Stațiunea de Cercetări Maritime și Proiectări Piscicole, iar în anul 1970 a fost alipită Institutului Român de Cercetări Marine.

Grigore Antipa este cel care a întocmit un plan de exploatare rațională a pescăriilor din zona Deltei Dunării. În perioada 1892 – 1944 a fost director al Muzeului Național de Istorie Naturală din București, care astăzi îi poartă numele”, a precizat directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Elevii Colegiului Economic Mangalia, îndrumați de prof. documentarist Ibolya Negoiță, vor prezenta și ei câteva materiale în care vor face referire la viața și activitatea științifică a reputatului savant Grigore Antipa.

MangaliaNews.ro, Marti, 26.11.2012.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply