O lecție deosebită de istorie a Dobrogei: rezistența anticomunistă

0
686

farmec.ro
carturesti.ro%20

Vineri, 23 noiembrie 2012, la sediul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, s-a desfășurat o nouă lecție deschisă având ca temă: „Haiducii Dobrogei. Rezistența anticomunistă din Munții Babadagului”. Lecția de istorie a fost organizată în colaborare cu Liceul Teoretic „Callatis” și cu susținerea Primăriei Municipiului Mangalia.

Pe parcursul derulării evenimentului, prof. Elena Sanda Pădureanu a evidențiat următoarele: „Rezistenţa anticomunistă din Dobrogea se încadrează în fenomenul naţional de rezistenţă faţă de noul sistem, dar are si unele particularităţi, una dintre ele fiind aceea că organizatorii mişcării de rezistenţă erau, în cea mai mare parte, aromâni.

Rezistenţa din Dobrogea a fost declanşată în 1948, sub conducerea fraţilor Nicolae şi Dumitru Fudulea, în nordul Dobrogei, Nicolae Ciolacu, în centrul Dobrogei și Gogu Puiu, în Dobrogea de sud. Grupul de rezistenţă purta numele de Haiducii Dobrogei. Ascunzându-se în permanență de comuniști și Securitate, ei au reuşit să formeze o reţea de peste 2000 de partizani, luptători activi şi cei care îi ajutau, activând în aproximativ 300 de celule”.

Îndumați de prof. Elena Sanda Pădureanu, elevii au realizat și au susținut câteva scurte comunicări, cu referire la rezistența anticomunistă din Dobrogea. Mai mult, pentru că lecția deschisă face parte din proiectul „Să descoperim istoria Dobrogei”, elevii s-au gândit să creeze și un site, unde vor prezenta istoria teritoriului dintre Dunăre și Marea Neagră, din antichitate până în prezent.

„A fost o activitate deosebită, în sensul că, despre rezistența anticomunistă din Dobrogea nu s-a vorbit până în 1989 și puțini sunt cei care abordează acest subiect în zilele noastre. A fost o lecție de istorie în care s-au descris represiunile și crimele Securității de după al Doilea Război Mondial.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Elevii Liceului Teoretic „Callatis” au prezentat eroii dobrogeni, care s-au opus colectivizării și instalării noului regim comunist. Toți cei interesați de istoria Dobrogei pot citi astăzi memoriile publicate de acei supraviețuitori care au făcut parte din grupurile de rezistență anticomunistă. În timpul lecției, elevii au pus întrebări și au primit răspunsurile așteptate”, a menționat directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Galerie foto:

MangaliaNews.ro, Duminica, 25.11.2012.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply