Preşedintele CCINA Constanţa, Mihai Daraban: "Referendumul de la Mangalia este inoportun!"

0
740

farmec.ro
carturesti.ro%20

mihaidaraban8-1353339285.jpg

Preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, Mihai Daraban, a declarat că iniţiativa administraţiei locale Mangalia de a realiza un referendum pentru consultarea populaţiei cu privire la permiterea sondării zonei pentru exploatarea gazelor de şist este inoportună şi nu are o bază fundamentată.

Mihai Daraban a explicat că, din punctul său de vedere, conducerea municipalităţii Mangalia nu poate lua o astfel de decizie fără o informare prealabilă şi corectă a populaţiei.

Mai mult, liderul Camerei de Comerţ spune că, deşi au fost organizate două întâlniri pe această temă, una la Mangalia şi una la sediul CCINA Constanţa, niciun reprezentat al instituţiei din sudul litoralului nu s-a „obosit să se prezinte”.

Acesta a explicat că referendumul de la Mangalia nu poate obliga firma Chevron să îşi stopeze iniţiativa din punct de vedere legal, însă poate fi o lovitură de imagine pentru Constanţa în ceea ce priveşte intenţiile investitorilor străini.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„Consider că această iniţiativă este inoportună şi nu este fundamentată de specialişti. Cei de la Mangalia nu cunosc toate aspectele problemei, sau dacă le cunosc, nu informează populaţia cu privire la acestea. Vreau să vă spun că am organizat pe parcursul verii două întâlniri tematice, una la sediul CCINA şi una la Mangalia, ca să nu mai aibă pretext să spună că este departe şi nu pot ajunge. Din păcate, nu a participat nimeni din partea Primăriei Mangalia.

Sunt foarte multe aspecte pe care oamenii trebuie să le cunoască înainte să voteze la acest referendum. În primul rând, dacă acest proiect va fi demarat, nu se pune problema sondării în municipiul Mangalia sau pe plajă, cum s-a afirmat în nenumărate rânduri. Sondarea se va face la 8 kilometri de coastă.

Un astfel de referendum, deşi nu are o putere legală, ar putea alunga un investitor important cum este Chevron, iar Constanţa, în afară de Daewoo Mangalia, nu mai are alţii de această talie. Nici la nivelul întregii ţări nu stăm prea bine din acest punct de vedere, în afară de marile lanţuri de supermarket-uri. Este o şansă uriaşă căreia Primăria Mangalia vrea să-i dea cu piciorul.

S-a mai pus problema afectării pânzei freatice. Vreau să vă spun că toate sondele, indiferent de domeniul în care sunt folosite, trec prin pânzele freatice, pentru că acestea se află la 2-300 de metri adâncime. Totuşi, ele nu sunt afectate, pentru că niciun sondor nu îşi doreşte să contamineze sonda cu apă, ar fi o pierdere uriaşă. Există izolatoare şi altfel de materiale care vor preveni această problemă”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Mihai Daraban.

„Oamenii nu pot participa la referendum dezinformaţi”

Preşedintele Camerei de Comerţ Constanţa spune că principalul deziderat al Chevron este să se poată purta un dialog cu reprezentanţii Primăriei Mangalia şi ai celorlalte instituţii implicate în proiect, pentru a putea explica faptul că această iniţiativă nu prezintă niciun fel de pericol pentru mediu sau pentru populaţie.

„Nu poţi pune un cetăţean dezinformat să răspundă la o întrebare de tipul: «Sunteţi de acord cu pericolul…?». Normal că aceştia vor răspunde că nu. Ceea ce se întâmplă acum este o absurditate. Autorităţile în domeniu nu vor să le permită celor de la Chevron nici măcar să facă perspectiva, pentru că s-ar putea să nici nu existe gaze de şist în zonă şi noi să ne certăm degeaba.

Această perspectivă nu prezintă un pericol, aşa cum nici exploatarea în sine, dacă se va face, nu va prezenta. Pentru realizarea perspectivei, se va apela la o firmă din România, care va folosi un sonar şi va fi o acţiune similară celei de identificare a bancurilor de peşti. În plus, este important de ştiut că, dacă se vor găsi gaze şi va începe sondarea, primul metru cub de gaz va fi extras abia peste trei-patru ani”, a spus preşedintele CCINA.

Reamintim că, în cursul săptămânii trecute, consilierii locali din municipiul Mangalia au aprobat, într-o şedinţă de îndată a CL, modul de organizare a referendumului local care va avea loc în data de 9 decembrie, pe tema extracţiei gazelor de şist.

Potrivit Hotărârii Consiliului Local, cu ocazia referendumului, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe cu „DA” sau „NU” la întrebarea: „Sunteţi de acord cu riscul de afectare a pânzei freatice şi a turismului pe teritoriul administrativ al municipiului Mangalia, în urma exploatării gazelor de şist din sudul litoralului.

Alexandra BĂLAN, Cuget Liber, Marti, 20 Noiembrie 2012.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply