Primăria Limanu a dat în judecată Guvernul

0
764
Chevron nu este binevenit în sudul litoralului.
Administraţiile locale vor referendum.

Primăria Limanu a dat în judecată Guvernul: Chevron nu este binevenit în sudul litoralului

Consiliile Locale ale municipiului Mangalia, respectiv comuna Limanu, intenţionează să organizeze pe data de 9 decembrie, concomitent cu alegerile parlamentare, referendumuri privind explorarea-exploatarea gazelor de şist în sudul litoralului. Cetăţenii din cele două localităţi vor fi invitaţi să spună dacă sunt sau nu de acord ca Chevron, o companie americană, să foreze în zonă.

Primarul Mangaliei, Cristian Radu, şi-a exprimat deja punctul de vedere pe această temă: Sunt împotriva exploatării gazelor de şist, el motivând că metoda pe care ar urma să o folosească Chevron va polua solul, apa şi va pune în pericol sănătatea oamenilor, afectând totodată şi turismul. El a adăugat că hotărârea adoptată de Consiliul Local Mangalia, privind referndumul, mai aşteaptă doar avizul de legalitate de la Prefectură, pentru a putea fi pusă în practică pe data de 9 decembrie.

Înaintea CL Mangalia, pe data de 30 octombrie, şi consilierii din Limanu au adoptat o hotărâre privind organizarea unui referendum. Ne facem datoria de a întreba oamenii. Până când va avea loc referendumul, cei de la Chevron au ocazia să vină să le explice oamenilor despre ce este vorba. Este un subiect sensibil, a existat o anumită nelinişte la aflarea veştii că urmează să se exploreze/exploateze gaze de şist în zonă. Prin urmare, nu se poate ca Chevron să exploateze fără să existe şi consimţământul oamenilor, a declarat primarul comunei Limanu, Iustin Urdea.

Tot el a adăugat că, din punctul său de vedere, nici nu este nevoie de un răspuns al Prefecturii privind hotărârea adoptată pe 30 octombrie. Nu trebuie neapărat aviz de legalitate, poate exista o acceptare tacită. Dacă Prefectura atacă hotărârea este o problemă. În mod excepţional se dă aviz de legalitate sau la cerere, aşa cum am solicitat noi. Dar, dacă nu vine nici un răspuns, înseamnă că este o acceptare tacită, a susţinut Urdea.

Primarul din Limanu a mai precizat, referitor la acest subiect, că administraţia locală a acţionat în instanţă Guvernul României, pentru anularea hotărârii de guvern care permite Chevron să exploreze/exploateze gazele de şist în zonă. Întâi, trebuie consultată populaţia, a motivat edilul.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Compania americană Chevron a primit dreptul de a explora şi exploata gazele de şist în trei perimetre din judeţul Constanţa, potrivit unor hotărâri de Guvern care au fost publicate pe 28 martie în Monitorul Oficial.

Cele trei perimetre se află în sudul litoralului, în zonele Vama Veche (Limanu), Adamclisi şi Costineşti.

Alexandra ANTON, Replica, vineri, 9 nov.2012.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply