Pentru prima dată, tătarii din Mangalia și-au prezentat tradițiile și obiceiurile (galerie foto)

0
1113

farmec.ro

La sediul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia a avut loc joi, 1 noiembrie 2012, începând cu ora 11.00, vernisajul expoziției temporare „Tradițiile și obiceiurile tătarilor din Dobrogea”. Au fost prezenți la vernisaj: primarul Mangaliei, Cristian Radu, deputatul UDTTMR Amet Aledin, candidatul la Camera Deputaților Amet Varol, Actuan Murat – consilier la DJCPCN Constanța, hogea Halil Ismet, Liana Naum – directorul Cercului Militar Mangalia, directori și profesori de la instituțiile de învățământ din localitate, consilieri locali și numeroși reprezentați ai etniei tătare din Mangalia.

În deschidere, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a vorbit despre proiectele pe care le-a inițiat în ultimii ani și despre ideea organizării expoziției dedicate tătarilor din Dobrogea. În continuare a subliniat faptul că vizitatorii ar fi interesați să vadă și pe viitor aceste creații populare, motiv pentru care intenționează să organizeze, în muzeu, un spațiu special destinat prezentării comunității musulmane din Dobrogea.

Invitat să adreseze cîteva cuvinte, primarul Mangaliei, Cristian Radu, a declarat că se bucură că la Muzeul „Callatis” a fost organizată această expoziție, că românii și musulmanii din Dobrogea se înțeleg foarte bine și că va susține și pe viitor proiectele muzeului. Domnia sa a dat ca exemplu proiectul depus la Ministerul Culturii, pentru construirea unui etaj peste clădirea actuală a muzeului, și discuțiile pe care le-a avut cu Ministrul Puiu Hașotti pentru a mări spațiul de expunere.

Deputatul Amet Aledin a menționat că este mulțumit de faptul că organizația locală de femei a UDTTMR și directorul muzeului au avut o astfel de inițiativă, unde o parte a istoriei comunității musulmane este prezentată publicului vizitator. Deputatul a mai amintit că a avut o propunere legislativă de înființare a Institutului cultural al tătarilor și că s-ar bucura ca o filială a institului să fie înființată și la Mangalia.

Candidatul la Camera Deputaților din partea UDTTMR, Amet Varol, a menționat că este o zi deosebit de importantă pentru comunitatea tătară, întrucât este pentru prima dată când etnia din Mangalia își prezintă valorile culturale. Viitorul deputat i-a felicitat pe cei care au avut ideea organizării expoziției și le-a urat mult succes în continuare.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Actuan Murat, consilier la DJCPCN Constanța, a declarat că se bucură de faptul că se află la Muzeul „Callatis”, instituție cu o activitate deosebit de bogată, și că ideea organizării expoziției este bine-venită. Mai mult, domnia sa a precizat că următoarele lecții deschise, organizate la muzeu pentru elevi, vor avea rolul de educare în spiritul colaborării inter-etnice și al toleranței. De asemenea, și-a exprimat încrederea că directorul muzeului, Sorin Marcel Colesniuc, va sprijini orice inițiativă de acest fel a filialei UDTTMR din Mangalia.

Imamul Halil Ismet a prezentat obiectele de cult din cadrul expoziției, între care și un vechi Coran scris în limba arabă, explicând totodată și cum se fac rugăciunile la musulmani. În final a subliniat că, în Dobrogea, tătarii și turcii au conviețuit foarte bine cu românii și că își dorește, ca și în viitor, să fie la fel.

Membulat Ghiulgian, președintele Filialei Mangalia a UDTTMR, a mulțumit echipei care a muncit pentru organizarea expoziției, menționând Comitetul Organizației de Femei Mangalia a UDTTMR condus de Murtaza Fichiran. De asemenea, a mulțumit directorului Muzeului „Callatis”, Sorin Marcel Colesniuc, care a fost „inima” organizării expoziției temporare. În final ea a prezentat toate obiectele expuse și rolul fiecăruia în parte în gospodăriile tătărești din Dobrogea.

La deschiderea expoziției a fost prezentă și cea mai vârstnică reprezentantă a etniei tătare din Mangalia, Iip Șucurie, în vârstă de 93 de ani, care a adus și ea câteva obiecte pentru expoziție. La finalul vernisajului, câțiva tineri au recitat poezii în limba tătară.

Expoziția temporară va fi deschisă până în ziua de 13 decembrie, când Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia și Filiala Mangalia a UDTTMR, cu sprijinul Primăriei Municipiului Mangalia, vor organiza o nouă activitate culturală dedicată Zilei Tătarilor din România.

MangaliaNews.ro, Joi, 01.11.2012.

Galerie foto:


piese-auto-mangalia.roLeave a Reply