Noi reglementari pentru reabilitarea termica a locuintelor din fonduri publice

0
626

farmec.ro
carturesti.ro%20

 

Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, 30 octombrie a.c., proiectul de Ordonanta de Urgenta propus de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru modificarea Ordonantei de Guvern nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte.

„Am anuntat, recent, ca Romania a obtinut acordul Comisiei Europene de a finanta proiectele de reabilitare termica a blocurilor din fonduri europene. In paralel cu negocierile purtate cu CE, a fost nevoie sa punem la punct legislatia. Asa ca avem, de astazi, odata cu trecerea prin Guvern a ordonantei elaborate de noi, reglementari ce permit ca reabilitarea sa se poata face cu contributie financiara europeana, completata de o cota ce le revine primariilor, precum si de o contributie minima a proprietarilor. Practic, extinzand sursele de finantare, asiguram imbunatatirea accesului la program a potentialilor beneficiari”, a declarat ministrul Eduard Hellvig, la finalul sedintei de Guvern.

Schema de finantare, care se refera atat la lucrarile de interventie, cat si la realizarea auditului energetic si a expertizei tehnice, este urmatoarea:

– 60% din finantare este asigurata din fonduri structurale si de coeziune ale Uniunii Europene si din alocatii de la bugetul de stat;

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

– 40% reprezinta contributia insumata a consiliilor locale si a asociatiilor de proprietarilor, astfel: contributia proprie a autoritatilor administratiei publice locale se stabileste pe baza unor criterii socio – economice, in limita a maxim 30% din valoarea activitatilor/lucrarilor, care se aproba prin hotarare a consiliilor locale/Consiliului General al Municipiului Bucuresti si, in completare, din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari constituit in acest sens. Cota de contributie a proprietarilor nu poate fi mai mica de 10% din valoarea activitatilor/lucrarilor.

Prevederi

Noul act normativ prevede posibilitatea primariilor de a prelua si sarcina financiara a asociatiilor de proprietari, dar cu recuperarea ulterioara a sumelor, in termen de maxim 10 ani.

Ordonanta excepteaza de la recuperarea acestor sume anumite categorii de persoane: 

a) persoane cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate in intretinere;

b) persoane singure/ familii care, in ultimele trei luni anterioare efectuarii anchetei sociale de catre autoritatea administratiei publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe persoana singura/membru de familie sub castigul salarial mediu net pe economie;

c) veterani de razboi si soti/sotii supravietuitori/supravietuitoare ai acestora;

d) pensionari, indiferent de statutul acestora, ale caror venituri medii nete lunare pe persoana singura/membru de familie este sub castigul salarial mediu net pe economie;

In cazul acestora, cheltuielile sunt considerate cheltuieli de natura sociala.

De asemenea, Ordonanta stabileste ca blocurile ce urmeaza a fi supuse reabilitarii termice vor fi prioritizate in functie de nivel de performanta energetica (incepand cu blocurile de locuinte cele mai ineficiente din punct de vedere energetic); numar de apartamente (incepand cu blocurile de locuinte cu cel mai mare numar de apartamente) si anul construirii (incepand cu blocurile de locuinte cu vechimea cea mai mare).

„Ca element de noutate, am introdus in Ordonanta posibilitatea finantarii reabilitarii termice si pentru locuintele unifamiliale (adica pentru case), dar si pentru locuinte sociale si celelalte unitati locative, aflate in proprietatea/administrarea consiliului local, indiferent daca sunt amplasate in blocuri de locuinte sau sunt locuinte unifamiliale. Au prioritate, insa, blocurile si locuintele familiale”,  a adaugat ministrul dezvoltarii regionale si turismului.

Citiţi articolul integral în Ziua de Constanta, Marti, 30 oct.2012.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply