Mangalia, cel mai scump oraş din România: gigacaloria costă 678 de lei

0
1020

farmec.ro
carturesti.ro%20
 
cristianradu-1349876838.jpg

Primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, a declarat pentru „Cuget Liber“ că locuitorii din sudul litoralului abonaţi ai sistemului centralizat de termoficare care doresc să aibă apă caldă sunt obligaţi să plătească, actualmente, aproximativ 700 de lei pe gigacalorie, furnizarea agentului termic fiind asigurată în continuare de Callatis Therm. Edilul a precizat că această problemă va fi soluţionată în maximum o lună de zile, când toate punctele termice din municipiu vor fi trecute în administrarea Consiliului Local.

Totuşi, până când reprezentanţii primăriei Mangalia vor reuşi să întrunească toţi paşii legali necesari trecerii punctelor termice în administrarea municipalităţii, locuitorii din sud vor avea de ales între a-şi încălzi apa la aragaz sau a plăti 678 de lei pentru gigacalorie. Situaţia devine mai sumbră dacă ne gândim la faptul că, potrivit edilului, Callatis Therm are intenţia de a creşte preţul gigacaloriei la aproximativ 800 de lei.
Precizăm că membrii CL Mangalia au adoptat, marţi, în cadrul unei şedinţe extraordinare o hotărâre prin care s-a aprobat punerea în executare a sentinţei civile nr. 2190/11.11 2011, pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul nr. 11139/118/2011, care a dat câştig de cauză SC Callatis Therm în decizia de majorare a preţului gigacaloriei către populaţie la 575 lei fără TVA (678 lei cu TVA).

În cadrul aceleiaşi întrevederi, Consiliul Local a adoptat şi o serie de măsuri de organizare şi funcţionare internă a SC Goldtherm Mangalia SA, delegarea gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET) prin atribuire directă către SC Goldtherm Mangalia şi completarea mandatului Comisiei numite prin HCL în sensul negocierii cuantumului şi a modalităţilor de plată a sumelor datorate către SC Callatis Therm SA.

Cu privire la acest aspect, Cristian Radu a ţinut să precizeze: „Este o hotărâre a tribunalului care datează din 2011 şi pe care membrii fostului Consiliu Local nu au adoptat-o. Aceasta nu se mai poate aplica anul acesta pentru că noi vom prelua punctele termice şi le vom gestiona prin SC Goldtherm Mangalia. Astfel, preţul de furnizare al gigacaloriei către populaţie va fi cel despre care am discutat şi în campanie, respectiv 300 de lei. Încă nu avem un preţ concret de producţie, dar nu are foarte mare importanţă acest aspect, pentru că noi vom achiziţiona combustibilul direct de la producători. Nu vor mai exista intermediari. Mai mult de atât, vor exista şi subvenţii, de la bugetul local şi de stat”.

Apă caldă, doar dacă te ţine buzunarul

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Întrebat dacă actualmente oamenii din Mangalia au apă caldă, Radu a menţionat: „Puţin. Au cei care vor. Callatis Therm este obligat să asigure continuitatea pentru 90 de zile. Cei care vor să plătească la preţul impus de Callatis Therm, adică aproximativ 600 de lei pe gigacalorie, au apă caldă, dar acest lucru nu o să mai dureze mult timp. Ei au vrut să crească preţul la 800 de lei. Contractul a fost reziliat, li s-a retras şi autorizaţia de funcţionare, iar în maxim o lună de zile vom reuşi să preluăm toate punctele termice şi vom scăpa de această companie. Totuşi, există o serie de parametri legali pe care trebuie să îi întrunim şi nu putem grăbi acest proces”.

Alexandra BĂLAN, Cuget Liber, Joi, 11 Octombrie 2012.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply