Ce a descoperit primarul Cristian Radu după 100 de zile de mandat

0
709

Escroci pe banii statului: 15 familii din Mangalia subînchiriau apartamentele ANL obţinute ilegal

Escroci pe banii statului: 15 familii din Mangalia subînchiriau apartamentele ANL obţinute ilegal

Primarul Mangaliei, Cristian Radu, a făcut un scurt bilanţ al celor 100 de zile de mandat. Nu au putut fi prezentate toate demersurile sau proiectele ori negocierile duse pe parcursul acestor 100 de zile, însă, în linii mari, au fost atinse probleme precum furnizarea căldurii, câinii fără stăpâni, lipsa locuinţelor, viitorul sezon estival şi pregătirile aferente, atragerea de noi investitori. În cadrul unui interviu mai amplu, din care vă vom reda în ediţiile viitoare, Cristian Radu a menţionat că deschide Mangalia investitorilor, intenţionând să aducă în sudul litoralului inclusiv BMW.

Am transmis scrisori tuturor ambasadelor din România, lansând astfel invitaţia de a ne vizita municipiul, a declarat Radu. În schimb, a spus acesta, a fost nevoit să informeze toţi investitorii sau persoanele fizice care sperau că vor construi în Pădurea Comorova că îi pare rău, dar au fost păcăliţi. Au fost păcăliţi, cineva a vrut să pârjolească Mangalia, iar eu nu am de gând să las să se întâmple asta. Oricum, dosarul Pădurii Comorova este la DNA, a mai spus edilul, pe parcursul discuţiei el lansând şi săgeţi înspre fostul primar al Mangaliei, actualul deputat PDL Zanfir Iorguş.

Reporter: Se împlinesc 100 de zile de mandat. Ce aţi reuşit să realizaţi până acum?

Cristian Radu: În primul rând, aş începe cu ce nu am reuşit să realizez până acum, cu ce mi-aş fi dorit tare mult să fac. Nu am reuşit, în cele 100 de zile, să ne organizăm aşa cum ar fi trebuit la nivelul primăriei. Aparatul primăriei încă nu funcţionează la parametrii normali, aşa cum mi-aş fi dorit. Deocamdată mai am de aşteptat.

Rep.: Adică nu aveţi oameni cu care să lucraţi?

C.R.: Nu, avem oameni cu care să lucrăm, iar aparatul din cadrul Primăriei Mangalia nu funcţionează aşa cum mi-aş fi dorit.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Rep.: Şi, revenind la realizări, care sunt acestea?

C.R.: În al doilea rând, mă bucur că am deblocat două proiecte destul de importante pentru Mangalia, şi aici mă refer la un proiect de 3,5 milioane de euro, fonduri europene, un proiect care promovează turismul din sud. E vorba despre proiectul “Callatis – istorie la malul mării”.

Al doilea proiect se referă la un club nautic 1,3 milioane de euro, tot din fonduri europene. Mai mult, avem un proiect privind modernizarea canalizărilor din Mangalia, în valoare de 3,5 milioane de euro, de la Ministerul Dezvoltării. Menţionez, la capitolul realizări, şi transportul în comun, care e aproape de rezolvare, va funcţiona cât de curând la parametri normali, dar oricum asigurăm gratuitate elevilor, cadrelor didactice, pensionarilor, veteranilor de război, persoanelor cu dizabilităţi şi însoţitorilor acestora. Tot la realizări aş puncta că este aproape de a se finaliza preluarea punctelor termice. Ştiţi că în 2012 noi avem o problemă ruşinoasă în Mangalia: furnizarea agentului termic. Reactivăm o companie – vorbim de “G.O.L.D.”- şi preluăm punctele termice pentru ca acest serviciu să se întoarcă la primărie şi să nu mai avem probleme la iarnă.

Îi pot asigura pe locuitorii Mangaliei că la iarnă vom avea apă caldă şi căldură la un preţ real. La un preţ real spuneam tot timpul, în jurul a 300 de lei gigacaloria, aşa cum se întâmplă în orice oraş din România. Mai mult, se lucrează intens la introducerea reţelei de gaz. Încercăm să avem gaz la fiecare punct termic, începând cu această iarnă. Se discută acum la nivel de guverne, român şi bulgar, pentru că este vorba de o conductă de gaze care tranzitează cele două ţări, dar avem asigurări că până la sfârşitul toamnei vom avea gaz şi la Mangalia.

Rep.: Vom reveni asupra termoficării, dar, între timp, spuneţi-ne ce aţi întreprins pentru rezolvarea unei alte probleme stringente: lipsa locuinţelor.

C.R.: Vom da în folosinţă două blocuri a câte 18 apartamente, undeva în noiembrie – decembrie, pentru că mai avem de finalizat câteva documente. Vorbim despre locuinţe de închiriat şi locuinţe sociale. În plus am luat o decizie care vizează staţiunea Neptun, unde există 50 de apartamente, garsoniere, pe care le aveam în administrare şi le mai foloseam vara, când mai veneau artiştii. Am spus că, având 700 de cereri de locuinţe, nu se poate să le mai ţinem aşa. Le vom da spre folosinţă tinerilor, dar nu numai. Am mai spus-o: locuinţa nu este un lux, ci o necesitate.

Va trebui să vedem ce facem şi cu cei care, atunci când au depus cerere, aveau 35 de ani, iar cererile au fost depuse acum 7-8 ani de zile. Va trebui să găsim şi pentru acest lucru o rezolvare, pentru că oamenii vin în fiecare zi la audienţă. 75%-85% din solicitările din audienţe sunt legate de lipsa locuinţelor. Prin urmare, avem deja depuse la Ministerul Dezvoltării 2 cereri pentru 100 de locuinţe prin ANL şi 100 de locuinţe sociale, în condiţiile în care în Mangalia s-au făcut în jur de 200 de locuinţe în 20 de ani. Noi încercăm să facem 200 pe an. Referitor la cele 700 de cereri de locuinţe câte sunt depuse la primărie, în 2-3 ani de zile maxim vreau să rezolvăm această problemă.

Rep.: Cum anume vor fi triate aceste solicitări, la repartizare, ca în mandatele trecute, când primii care au beneficiat de ANL-uri au fost oameni ai primăriei, care nu aveau neapărat nevoie de astfel de locuinţe?

C.R.: Sub nici o formă. Mi-aţi ridicat mingea la fileu. Deja am eliberat 15 locuinţe, sau sunt în curs de evacuare, fiindcă au fost date unor familii care nu aveau dreptul să deţină acele locuinţe sociale. Chiar avem familii cu probleme reale şi n-au prins un loc, pentru că atunci când au fost făcute aceste repartizări, prin anii 2006-2007, au considerat că poate e mai bine să dea unor angajaţi care mai aveau locuinţe.

Vom prezenta o situaţie reală cu toţi cei care au primit repartiţie, şi cu toate acele dosare care nu erau întocmite corespunzător acei oameni, cele 15 familii, subînchiriau apartamentele, ceea ce este ilegal! Ei aveau unde să locuiască, am făcut o anchetă pe acest subiect, iar cele 15 familii sunt în curs de evacuare. Pe unii dintre ei îi vedeam, de curând, pe holurile primăriei şi spuneau: domnule, aveţi ceva cu noi? Nu am nimic, dar atâta timp cât avem solicitări în Mangalia de la persoane care nu au locuinţe, iar ei au o locuinţă a lor, iar apartamentul ANL îl subînchiriază, ceea ce este ilegal – până la urmă vorbim şi de venituri, ori orice venit se impozitează, numai că ei nu aveau cum să declare acel venit, deci nu plăteau nimic -, atunci îi evacuăm. Apartamentele odată eliberate, sunt repartizate altor familii.

Rep.: Dar, în afară de evacuare, aţi anunţat organele de anchetă?

C.R.: Toate la timpul lor. Nu lăsăm lucrurile aşa, dar toate la timpul lor. Pot să vă mai spun că în mandate anterioare au fost luate decizii electorale sau haotice, prin urmare în Mangalia sunt în municipiu construcţii fără autorizaţii sau pe domeniul public. Pur şi simplu a fost construită casă pe şosea. Cum au fost luate astfel de terenuri? Vom prezenta un raport şi veţi vedea nume cunoscute din Mangalia. Vorbim de patrimoniul Mangaliei. Cum în orice domeniu există băieţi deştepţi, şi la Mangalia există băieţi deştepţi care au pus mâna pe patrimoniul oraşului. Şi, culmea, unii dintre ei mai au şi tupeul să candideze. Îi aştept. Dacă cumva au tupeul să candideze, veţi vedea, de fapt şi dacă nu candidează vom arăta locuitorilor Mangaliei cum a fost vandalizat oraşul.

Rep.: Aici vă referiţi la domnul Zanfir Iorguş sau şi la domnul Claudiu Tusac?

C.R.: Nu dau nume. Vă voi prezenta documente.

Rep.: Aţi adus în discuţie ce s-a întâmplat înaintea mandatului dvs. Dar, şi dumneavoastră vi se reproşează că încercaţi să îi mulţumiţi pe cei care v-au ajutat în campanie, oferindu-le diverse funcţii…

C.R.: Concret?

Rep.: De exemplu, la Şantierul Daewoo, se discută despre numirea domnului Mitică Pepi.

C.R.: Domnul Pepi este profesor universitar, nu ştiu cine v-a spus că a fost pus la DMHI. Dacă sunt discuţii, nu mă implicaţi pe mine. Eu m-aş bucura dacă ar fi aşa, pentru că ar veni un profesionist, dar nu eu numesc directorii în şantier. Vorbim aici de un Guvern, de un minister, nu Radu Cristian, primarul municipiului Mangalia, pune sau numeşte.

Rep.: Dar la instituţiile de învăţământ?

C.R.: La cine vă referiţi? La Liceul Callatis, da? La fel, nu primarul numeşte. Că este vorba de o coincidenţă, poate întrebaţi elevii de acolo şi cadrele didactice de acolo dacă au ceva de obiectat. Aşa cum aţi punctat şi dvs. în ziarul dumneavoastră, suntem rude, dar nu eu numesc la şcoli. Sunt un om al transparenţei şi vă spun că, şi rude să am, nu promovez în funcţii nulităţi. Eu nu am multe rude în Mangalia, dar v-aş da un exemplu: dacă o rudă a mea ar lucra în primărie – dar vă spun că nu am rude în primărie – şi nu şi-ar face datoria, ar fi prima care ar pleca.

Rep.: Alt reproş care vi se aduce este legat de câinii fără stăpân.

C.R.: Aş vrea ca oamenii care îmi reproşează mie să reproşeze celor care au fost înainte, pentru că pe acest sector nu s-a făcut nimic în ultimii 20 de ani. Aş vrea să reproşeze celor de dinainte, nu mie. Acelor cârcotaşi care stau tot timpul pe bloguri şi comentează, le transmit să vină să pună mâna la muncă. Eu nu am timp nici să mănânc de multe ori, nu am timp să stau pe bloguri, dar cei care stau şi postează înseamnă că sunt relaxaţi. Le spun în felul următor acestor postaci: să se documenteze, că văd că ştiu să scrie pe Internet, să vadă cum au rezolvat cei din Germania problema câinilor şi vor vedea că în primul rând au fost sterilizaţi câinii cu stăpân, nu cei fără stăpân. Aceşti câini fără stăpân sunt rodul celor cu stăpân.

Astăzi (ieri-n.r.), la Cernavodă, ştiţi clar că, împreună cu un ONG de specialitate, s-a deschis un adăpost pentru animale. Şi noi vrem să facem un adăpost pentru câini. Aceştia sunt paşii de urmat şi puteau fi făcuţi şi până acum, dar alţii, înainte, au fost interesaţi cum să mai vândă un teren către un verişor, un cumnat, o rudă, cum să mai dea un ANL la cunoscuţi. Astea au fost până acum priorităţile în Mangalia. Eu am alte priorităţi, eu nu am venit la primărie să fiu simpatic, că nu aveam ce face acasă.

Rep.: Să revenim la problema căldurii. Am discutat cu mai mulţi consilieri, pentru a mă lămuri cum veţi rezolva problema, iar ei m-au îndrumat către dumneavoastră… Ei nu ştiau?

C.R.: Foarte frumos din partea lor şi le mulţumesc. Ştiu şi dânşii cum se rezolvă, dar s-au gândit că eu sunt iniţiatorul. Să ştiţi că acum în Consiliul Local se lucrează, nu mai sunt disensiuni pentru că venim cu proiecte concrete pentru oraşul Mangalia. Primul pas a fost făcut: a fost denunţat, reziliat contractul cu Callatis Therm. Acum suntem la pasul doi: înfiinţăm o societate din Gold – care, prin 2007 a fost lăsată cu datorii…

Rep.: Când va începe activitatea noii societăţi? Şi cum veţi prelua acele centrale, pentru că aveţi nişte bani de plătit pentru investiţiile Callatis Therm?

C.R.: Într-o săptămână-două noua societate începe activitatea. Şi revenind la Gold, primarul de la acea dată, putea şterge datoriile societăţii, dacă profita de o ordonanţă din 2007, dar nu l-a interesat, era prin Pădurea Comorova, la măsurat. Şi ce a făcut? A închis uşile societăţii, pentru a nu plăti datoriile. Noi acum reactivăm Gold, am deschis o societate din Gold, pentru a rămâne Gold cu datoriile – să vedem până la urmă ce facem cu ele – şi vom prelua punctele termice. Vreau să vă spun un lucru şi îmi asum ce spun: încă sunt oameni în Mangalia care nu-şi doresc ca primăria şi Consiliul Local să furnizeze apă caldă şi căldură la iarnă. Nu-şi doresc acest lucru şi ne frânează acţiunile.

Rep: Cum rămâne cu banii către Callatis?

C.R.: Ne judecăm, pentru că am mari suspiciuni referitoare la acele datorii. Ştiţi că eu provin dintr-un anumit sistem, iar până în februarie am instrumentat acel dosar şi vorbim despre o firmă-căpuşă, de nişte infractori…

Rep.: Mă scuzaţi, dar până nu se definitivează un proces şi nu există o condamnare, toată lumea beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, nu?

C.R.: Acea firmă era o căpuşă, nu era producător de combustibil, nici măcar nu era la prima mână, ci la a patra mână, asta ce înseamnă? A fost vorba de interese financiare, milioane de euro din banii populaţiei. Callatis Therm a fost un intermediar, creat în 2003.

Rep.: Până la urmă, dacă nu luaţi centralele, plătind sau nu acea sumă solicitată de Callatis Therm în contul unor investiţii, ce veţi face? Veţi face ce spunea şi un consilier local, intraţi în centrale, le luaţi cu forţa?

C.R.: Da. Dar asigur cetăţenii că vor avea apă caldă şi căldură.

Vom reveni.

Alexandra ANTON, Replica, Vineri, 5 oct.2012.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply