Callatis Therm câştigă toate procesele.
Consiliul Local din Mangalia a amânat luarea unor decizii ferme legate de litigiul cu firma Callatis Therm, urmând ca o comisie alcătuită din aleşi locali să negocieze cu reprezentanţii societăţii termeni cât mai favorabili pentru oraş de rezolvare a problemelor. Pe de-o parte, consilierii vor să stabilească preţul pe care municipalitatea trebuie să-l plătească pentru preluarea bunurilor Callatis Therm, o inventariere prezentată în cadrul şedinţei de vineri prezentând o valoare contabilă reactualizată de 50 miliarde de lei vechi, sumă considerată prea mare de către aleşii locali. Pe de altă parte, consilierii au fost informaţi că firma Callatis Therm se află foarte aproape de a câştiga definitiv şi irevocabil toate procesele pe care le-a intentat atât foştilor edili, cât şi actualului consiliu local. Este vorba despre acţiuni depuse împotriva aleşilor locali în urma refuzului lor de a aproba majorarea preţului la gigacalorie solicitată de Callatis Therm.
Astfel, societatea are în prezent procese împotriva fostului primar Mihai Claudiu Tusac, a foştilor primari interimari Ion Mincă şi Constantin Filimon, a fostului, dar şi a actualului consiliu local. Callatis Therm are câştig de cauză în toate aceste acţiuni, aflate acum în stadiul de recurs, iar cei daţi în judecată sunt foarte aproape de a plăti acestei firme, din propriile buzunare, penalităţi sume de ordinul sutelor de milioane de lei vechi, fiecare. Acestea au fost stabilite de instanţă la contravaloare a 20% din salariul minim pe economie pe zi, iar în cazul lui Mincă şi Filimon, de exemplu, s-au adunat deja peste 240 de zile de când ar fi trebuit să dea curs solicitării de aprobare a majorării preţului la gigacalorie.
Nu ne putem împotrivi la nesfârşit unei hotătâri judecătoreşti irevocabile. Ajungem în penal cu nişte oameni care au vrut să facă un bine oraşului. Este o situaţie delicată peste care nu trebuie să treceţi, le-a spus consilierilor secretara primăriei, Petrina Boiţa. Aceasta a prezentat şi o recomandare extremă a avocaţilor, aceea de a se aproba majorarea preţului la gigacalorie, pentru ca cei din dosare să nu mai poată fi puşi la plata despăgubirilor, iar în şedinţa imediat următoare să se revină la preţul anterior. Soluţia a fost infirmată de staful tehnic al primăriei, care a precizat că este imposibil să adopţi un preţ la gigacalorie fără acordul prealabil al ANRSC.
În cele din urmă, s-a convenit că aleşii locali să negocieze cu firma Callatis Therm nu numai preţul de preluare al centralelor, ci şi modalitatea prin care să se stingă penalităţile pe care trebuie să le plătească în prezent consilierii locali. Din cele discutate, a reieşit că aleşii au aflat că sunt buni de plată din propriile buzunare practic după ce au pierdut procesele, din vina foştilor avocaţi şi jurişti ai primăriei, primarul Cristian Radu propunând ca cei care au reprezentat astfel interesele primăriei şi ale consilierilor să fie sancţionaţi.
Cine va face parte din Consiliului de Administraţie al viitoarei firme de termoficare din Mangalia
Până să aflăm dacă aleşii mangalioţi vor plăti sute de milioane firmei Callatis Therm, mai există şi incertitudinile legate de viitoarea societate pe acţiuni a Consiliului Local care se va forma prin divizarea parţială a RA Gold. Astfel, s-a decis înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni deţinută în proporţie de 100% de Consiliul Local, regiei autonome rămânându-i obligaţia de a achita, eşalonat, datoriile de 78,5 miliarde de lei vechi acumulate până în prezent.
Consiliul Local l-a împuternicit pe pesedistul Bogdan Maganu să semneze actul constitutiv al societăţii, ulterior urmând să fie votată şi componenţa Consiliului de Administraţie, din care vor face parte Constantin Crăciunescu, Mihai Voicu, Doru Colgiu şi doi consilieri locali. Şi aici au existat discuţii, nefiind foarte clar dacă aleşii locali sunt sau nu în incompatibilitate cu funcţia de administrator la societatea care urmează a fi înfiinţată şi care va avea sediul într-unul din birourile primăriei.
Cristian ANTON, Replica, 22 sept.2012