Ce mai „fac“ proiectele europene din sudul litoralului (foto)

0
866

Doar câteva proiecte europene a putut să îşi treacă în CV fosta administraţie a Mangaliei. Mai toate demarate înainte de a-şi prelua mandatul, în 2008, dar „febra“ tăierii de buric, pardon, de panglici tricolore a fost mai dulce decât recunoaşterea meritelor administraţiei precedente. Aşa se face că, în 2009, 2011 şi chiar şi în 2012, inaugurările au început să „curgă“ pentru Portul Turistic (inaugurat, iniţial, în 2007, apoi în 2008 şi în 2011), pentru Cordonul Saturn-Venus (2011) şi pentru Lacurile de la Neptun (2012).

Nu putem uita nici de reabilitarea falezei din Mangalia, nici de cea a trotuarelor din Neptun, lucrările acestora depăşind, cu mult, termenele de execuţie iniţiale. Însă, în timpul lucrărilor, Mangalia a revenit pe buzele românilor, prin prezentarea în prime-time a unor imagini în care angajaţii firmei, ce executau lucrările, turnau asfaltul pe o ploaie torenţială.

Portul Turistic Mangalia, investiţie de 5 milioane de euro, prilej de poze pentru turişti şi miresele doritoare de original, cu ţâşnitori ultramoderne numai bune pentru spălatul picioarelor pentru întârziaţii pe plajă, dar şi raiul pescarilor localnici ce dau „la guvide“. Pavajul a început să o ia la fugă, lemnul folosit din loc în loc s-a distrus, iar mirosul fetid de alge în putrefacţie „îmbălsămează“ aerul amestecat cu micii ce mai sfârâie, încă, pe grătarele întârziate.

Fântână pusă în funcţiune „cu băţul“, faleză prăbuşită…

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Despre fântâna arteziană de pe plaja Mangalia, numai de bine. Frumoasă, curgătoare, numai bună de spălat pe picioare… Finalizată, scremut, anul trecut, fântâna a cunoscut zile grele imediat de la inauguare: faptul că nu a fost echilibrată cum trebuie, a dus la umplerea scărilor cu apă. Lucru ce se întâmplă şi acum, din cauza depunerilor de mâl şi gunoi. Fântâna e „curgătoare“, dar apa ajunge să pută, pur şi simplu: turişti şi localnici se spală pe picioare de nisip (că doar nu or să ducă mizeria acasă/cameră de hotel) care fie se spală „după plajă“ direct în preţioasa fântână, fie aruncă mizeriile direct în apă. Modalitatea de remediere a situaţiei? Un simplu băţ cu care se „gâdilă“ scurgerea… (foto 15).

Cât despre faleza ce înconjoară plaja Mangalia, aceasta începe să intre, la rându-i, în agonie. Primele care au cedat nervos au fost treptele din centrul falezei. După o primă ciobire, acestea au decis că nu pot suporta greutatea: s-au prăbuşit. Şi prăbuşite au rămas pe tot parcursul sezonului, umplute, duios, cu gunoaie din cele mai diverse. Care aşteaptă, probabil, ziua fatidică a “Let’s Do It, Romania!“ şi mânuţele unor elevi aduşi cu arcanul la „voluntariat“.

Celelalte trepte au rezistat, stoic, dar, cum unele sunt clădite pe scările vechi, deasupra cărora au fost puse pietre, firesc, multe îşi arată, acum, hâde, găurile şi bucăţile rupte. Cireaşa de pe tort (iar aici nu mai e vina constructorului) o constituie prăbuşirea unei porţiuni masive din digul aflat in zona statuii lui Eminescu (foto).

Lacurile de la Neptun, pline de ierburi şi PET-uri

Umblând pe firul apei, maliţioşi cum suntem, am salutat, pe tot parcursul verii, goliciunea parcării-minune de pe Cordonul Saturn-Venus (prilej de întârziere a proiectului european de reabilitare a zonei), precum şi maşinile parcate pe marginea şoselei cu pricina, direct pe plajă (parcă era ilegal?!). I-am salutat şi pe turiştii ieşiţi la soare pe bancile decolorate şi aproape distruse, dar şi bucuria peisagistică dată ochiului de buruienile răsărite dintre dalele trotuarelor de sute de mii de euro.

În fine, am ajuns la capătul drumului „fondurilor europene“ de la Mangalia: lacurile de la Neptun. O altă binecuvântare pentru undiţarii care, aici, dau la crap. Muşcă sau nu, nu am avut răbdare să vedem, dar oamenii nu păreau prea entuziasmaţi de numărul pestilor prinşi. Dar asta poate din cauza ierbii crescute din adâncuri, ce a împânzit lacurile reabilitate/inaugurate şi a PET-urilor crescute, într-un număr la fel de impresionant, în mijlocul buruienilor acvatice.

Ne intrebam, firesc: pentru toate aceste proiecte avem si garantie? Se vor imputa, cuiva, „micile“ lucrari de reabilitare a „reabilitarilor“?

Sursa şi Galerie foto: Editia de Sud, Miercuri, 12 sept.2012.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply