Constantin: Ministerul Mediului, în ciuda declaraţiilor lui Borbely, a dat aviz pentru Chevron

0
648

farmec.ro
carturesti.ro%20

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, Ministerul Mediului a dat, vineri, avizul de mediu pentru ca Chevron să înceapă explorările de gaze de şist. În Monitorul Oficial au fost publicate cele trei acorduri ale Guvernului României şi companiei Chevron. Mai grav este că, vineri, se pare, din câte ştim, se pare că Ministerul Mediului, în ciuda declaraţiilor pe care le-a dat ministrul Borbely, a acordat avizul de mediu pentru începerea acestor lucrări, a spus liderul PC, citat de Mediafax.

El a adăugat că este de neînţeles pentru USL de ce un guvern care se află, din considerente politice, pentru foarte scurt timp la conducerea acestei ţări, trebuie să ia decizii care au un impact asupra următorilor zeci de ani. Constantin a amintit că Chevron poate să înceapă deja exploatările la Adamclisi, la Bârlad, la Costineşti, la Vama Veche. El a spus că un lucru foarte grav este că anexele acestor acorduri, care conţin cele mai importante date, au fost clasificate drept secrete.

Constantin a mai spus că prevederile respectivelor documente nu au fost discutate nici măcar cu autorităţile locale din oraşele vizate, deşi acest lucru ar fi trebuit discutat. Având în vedere că şi la Bârlad şi în alte locuri vor avea loc exproprieri. Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) informa, recent, că a avizat acordurile de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Chevron, acorduri ce cuprind obligaţii de mediu dar care nu reprezintă un cec în alb sau undă verde pentru proiectele de exploatare de gaz de şist. MMP explica, într-un comunicat, care este parcursul pe care Chevron trebuie să-l urmeze pentru a ajunge să exploateze gaze de şist în România.

Până la această dată, nici Ministerul Mediului şi Pădurilor şi nici altă instituţie de mediu din subordine nu au primit solicitare pentru emiterea acordului de mediu necesar explorării şi exploatării gazelor de şist. MMP a informat autorităţile din subordine (Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, agenţiile regionale pentru protecţia mediului şi agenţiile de protecţia mediului de la nivelul judeţelor) cu privire la posibilitatea apariţiei în România a unor astfel de proiecte, precum şi despre necesitatea aplicării acquis-ului comunitar în cazul acestui tip de proiecte, preciza MMP, vineri.

Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM şi Chevron – al doilea mare grup petrolier din SUA – pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti, acestea intrând în vigoare miercuri, 28 martie. În România, Chevron deţine şi un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Sursa: Realitatea.net; preluare: replicaonline.ro


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply