Sinteza zilei: Documentar despre efectele nocive ale fracţionării hidraulice folosită în exploatarea gazelor de şist

0
657

În contextul aprobării Guvernului privind acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM şi Chevron, Mihai Gâdea a prezentat, joi seară, în cadrul emisiunii “Sinteza Zilei”, un documentar difuzat la festivalul de la Cannes care arată efectele exploatării zăcămintelor gazelor de şist.

Documentarul, intitulat sugestiv “Gasland”, a apărut în anul 2010 şi a stârnit mii de reacţii negative din partea publicului. Regizorul american Josh Fox a tratat problema extracţiei gazului de şist din Statele Unite şi a prezentat EFECTELE NOCIVE ALE FRACŢIONĂRII HIDRAULICE, pornind de la propria ofertă pe care a primit-o de la o companie de exploatare a gazelor pentru a fora pe terenul său.

Filmul, nominalizat la Oscaruri şi proiectat la Festivalul de Film Sundance, arată dimensiunea pericolului exploatării gazelor de şist la adresa comunităţilor şi mediului.

Fracţionarea hidraulică e o metoda de extragere a gazelor de şist, care presupune pomparea de apă, nisip şi aditivi la mare adâncime, pentru a sparge stratul de rocă şi a elibera gazul. Aditivii folosiţi conţin 596 de substanţe chimice, dintre care câteva sunt cancerigene.

Ecologiştii susţin că exploatarea prin fracţionarea hidraulică poluează pânza freatică. În plus, este posibil să se producă cutremure, în urma destabilizării unor straturi de rocă.

 Articolul integral: antena3.ro, S.T. | 29 Mar 2012.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply