Jumătate din alimentele sănătoase din UE sunt aruncate. Britanicii vor să forţeze magazinele să dea surplusul de alimente săracilor

0
650

Foto: Francisco Bonilla / Reuters 

Aproximativ 50% din alimentele perfect comestibile vândute în Uniunea Europeană sunt aruncate, fie de consumatori, fie de magazinele care le comercializează, se arată într-un raport al Comitetului pentru Agricultură din UE, care atrage atenţia că supraproducţia de hrană duce la erodarea inutilă a terenurilor agricole şi la emisia de gaze cu efect de seră, în cazul fermelor de animale.

În acelaşi timp, 79 de milioane de cetăţeni UE trăiesc sub limita de sărăcie, iar 16 milioane dintre ei depind de hrana furnizată de organizaţiile caritabile.

Potrivit raportului, risipirea alimentelor este făcută în toate etapele – de către producători, de către cei care le procesează, de vânzători şi de consumatori.

Raportul cere o educarea europenilor în ceea ce priveşte pericolul surplusului de alimente, precum şi adoptarea unor măsuri de salvare şi folosire a alimentelor care altfel ar fi aruncate.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

O primă astfel de iniţiativă a fost luată de parlamentara britanică Kerry McCarthy, care a propus un proiect de lege, susţinut de Partidul Laburist, din care face parte, conformă căruia, alimentele rămase nealterate, dar care altfel ar fi aruncate de magazine să fie livrate obligatoriu către instituţiile de caritate.

În cazul în care alimentele nu mai sunt într-o stare propice consumului uman, acestea ar urma să fie livrate ca furaje către ferme, ori procesate şi transformate în îngrăşământ.

“Este scandalos să afli cât de multă mâncare este aruncată. Producând un surplus de alimente care nu sunt consumate, industria alimentară nu face altceva decât să exploateze inutil terenurile agricole, să contribuie la defrişarea pădurilor pentru a fi mărită suprafaţa păşunilor şi să sporească, fără motiv, cantitatea emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat Kerry McCarthy.

14 martie 2012, Jurnalul National.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply