„Callatis Therm, Tusac şi Filimon ne-au ţinut o iarnă în frig“

0
985

Municipiul Mangalia trece prin clipe grele. O iarnă grea fără pic de căldură în calorifere, o primărie cu vistieria goală, un primar care a îndatorat oraşul doar pentru propriile interese. Despre toate acestea am discutat cu fostul primar al Mangaliei, actualmente deputatul Zanfir Iorguş.

– Când eraţi primar, tot aşa frig era în case?

La început şi pentru mine ca primar, termoficarea a fost o problemă grea, dar aceasta s-a rezolvat odată cu preluarea sistemului de producere şi furnizare a agentului termic către populaţie de către SC Rominterm SA, care avea în spate Petromidia. Rezultatul acestui parteneriat îl ştim cu toţii: timp de opt ani cât a funcţionat SC Rominterm SA, Mangalia a avut căldură şi apă caldă non-stop, la un preţ de două ori mai mic decât cel de azi.

– Din ce cauză s-a ajuns la situaţia ca populaţia Mangaliei să rabde de frig o iarnă întreagă?

– După instalarea ca primar, Tusac a început şicanele şi presiunile asupra SC Rominterm SA, pentru a o determina să plece din Mangalia, aşa cum a procedat şi cu alte societăţi.

Astfel că, în ianuarie 2011, SC Rominterm SA vinde pachetul majoritar de 66,6% către C&C Wealth Management, o societate cu un capital social de 500 de lei şi al cărei acţionar unic este Cătălin Ciupercă, finul lui Tusac. Din acest moment au apărut problemele:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Tusac a cheltuit toţi banii primăriei şi a intrat în iarnă fără banii pentru căldură şi cu datorii de aproximativ 380 de miliarde de lei vechi;

Filimon, în loc să furnizeze căldură imediat, el a început războiul cu „Callatis Therm“ în plină iarnă, lucrul pe care-l putea face foarte bine fie în august 2011, fie în aprilie 2012, când se termina sezonul rece.

Filimon a mai făcut o greşeală: a cheltuit banii adunaţi la bugetul local în 2012 (aproximativ 35 de miliarde de lei), achitând lucrări efectuate de firmele din Constanţa;

– Tusac spune că şi dumneavoastră sunteţi vinovat că aţi externat serviciul termoficare către Rominterm S.A. şi că aţi avea acţiuni la aceste firme.

– Tusac, speriat de situaţia creată, încearcă să manipuleze lumea, aruncând vina asupra altora, ca un laş ce este. Contractul cu Rominterm a fost aprobat de către Consiliul Local Mangalia de la vremea respectivă, iar eu spun că a fost un contract bun, deoarece, cu Petromidia în spate, avea, în permanenţă, combustibilul necesar furnizării fără sincope a căldurii. Singura mea „vină” este că, în cei opt ani cât a funcţionat această Rominterm SA, Mangalia a avut căldură şi apă caldă non-stop.

Dacă Tusac era aşa de preocupat de căldura din casele oamenilor, informa Consiliul Local de intenţia SC Rominterm SA de a ceda pachetul majoritar şi nu pe Cătălin Ciupercă, nimeni altul decât finul său, cel … „care îmi gestionează bine banii mei şi pe ai lui Nikitas“, aşa cum declara domnul primar Tusac în „Evenimentul Zilei” în data de 8 decembrie 2011.

Afirm cu tărie şi categoric că nu am avut şi nici nu am acţiuni la Rominterm sau la Callatis Therm. Pentru aceste minciuni l-am dat în judecată pe Tusac (vezi dosarul nr. 6363/118/2011, înregistrat pe 15.04.2011, la Tribunalul Constanţa) şi-i dau, astfel, posibilitatea să dovedească în instanţă cele afirmate.

– Cum vedeţi dumneavoastră viitorul termoficării la Mangalia?

– Am văzut în aceste zile preocuparea unor consilieri de a-şi atrage merite de partea lor cu privire la rezolvarea căldurii la Mangalia, fiecare încercând să-şi „însuşească” cele 15 miliarde de lei aduse de mine de la Guvernul României pentru achiziţionarea combustibilului. Le spun tuturor că modul cum au gestionat această problemă ar trebui să-i determine să fie mai reţinuţi în declaraţii politice, pentru că frigul suportat de oameni, din cauza lor, nu le dă acest drept.

Faptele ne-au arătat că noua societate Callatis Therm, adusă de Tusac, nu poate produce şi furniza agent termic către populaţie în condiţii optime, drept pentru care, imediat ce se termină iarna, trebuie începute procedurile de preluare de către primărie a serviciului de producere şi furnizare a agentului termic către populaţie. Fac precizarea că toate centralele termice din Mangalia au fost şi sunt, în întregime, proprietatea Consiliului Local.

Realitatea de azi ne spune că încălzirea cu combustibil şi gaze naturale sunt soluţii prea scumpe atât pentru populaţie, cât şi pentru primărie şi, de aceea, va trebui ca noua echipă ce va veni în iunie la conducerea administraţiei locale să identifice şi să realizeze, imediat, o alternativă la încălzirea în sistem centralizat.

Stire online publicata Sambata, 25 Februarie 2012. Cuget Liber.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply