Biserica de lemn din satul Urși, Vâlcea, este ️marele câștigător al anului 2021, în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2021

0
197

Biserica de lemn din satul Urși, Vâlcea, este ️marele câștigător al anului 2021, în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2021.

Proiectul a câștigat, de asemenea, și Premiul Publicului! A fost selectat de 7000 de cetățeni din întreaga Europă ca fiind cel mai apreciat proiect de patrimoniu din Europa. Premiul reprezintă cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului.

Construită între anii 1757 și 1784, biserica a fost restaurată în mod exemplar, prin utilizarea materialelor și tehnicilor tradiționale, într-o manieră colaborativă. (sursa: comisia.europeana.in.romania).

Despre proiectul Biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea, ROMÂNIA

Biserica de lemn, aflată în cimitirul micului sat Urși, a fost restaurată cu grijă și implicarea atentă a mai multor parteneri, inclusiv a comunității locale. „Acesta este rezultatul unei conservări interdisciplinare realizată exemplar la o biserică de lemn cu pictură murală într-un cadru rural. Realizată din materiale provenite din proximitatea sitului, aceasta este de o deosebită valoare și frumusețe”, a declarat juriul.

Principalii parteneri implicați au fost Fundația Pro Patrimonio, Departamentul de Conservare și Restaurare a Operei de Artă din cadrul Universității Naționale de Arte din București, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „IRASM”, Ordinul Arhitecților din România, Asociația 37 și proprietarul obiectivului, Biserica Ortodoxă Română.

Proiectul nu ar fi fost posibil fără munca voluntară a comunității din Urși, care a asigurat cazarea și masa, accesul la energie electrică, forța de muncă și transportul, precum și fără implicarea voluntarilor naționali și internaționali care au contribuit la lucrările de conservare. Finanțarea proiectului a fost asigurată de Fundația Internațională pentru Muzică și Artă, World Monuments Fund, Headley Trust, Holcim România, crowdfunding online și Institutul Băncii Europene de Investiții, alături de mai mulți donatori privați.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Biserica de lemn din satul Urși, cu hramul „Buna Vestire” și „Arhanghelul Mihail”, a fost construită între anii 1757 și 1784. Deși a supraviețuit unui incendiu în 1838, în urma căruia a fost reparată și decorată cu fresce în 1843, biserica a fost ulterior abandonată, după construirea unei noi biserici în sat.

La redescoperirea sa în 2007, biserica era aproape fără fundație și risca să se prăbușească, în timp ce acoperișul său din șindrilă avea nevoie urgentă de reparații. De asemenea, frescele pictate în tradiția post-bizantină, cu influențe occidentale, având o valoare artistică remarcabilă erau grav degradate. În 2009, biserica din Urși a fost inclusă de către Fundația Pro Patrimonio în programul „60 de biserici de lemn” din România, fiind astfel nominalizată ulterior în programul „7 Most Endangered 2014”. (Mai mult, pe romaniapozitiva.ro).


Mangalia News, 26.09.2021.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply