Punctul de vedere al CNIPMMR cu privire la scrierea, depunerea și evaluarea proiectelor de investiții din cadrul Măsurii 3

0
139

Patronii de firme mici și mijlocii grupați în Consiliul Național IMM solicită guvernanților o serie de modificări la noua „Măsură 3”, printre care eliminarea obligației angajării unui specialist GDPR, scăderea grantului maxim de la 1 milion de euro pe proiect la 200.000 euro, schimbarea grilei de punctaj și introducerea la finanțare și a firmelor care au avut creștere în anul 2020.

Vorbim despre Actiunea 4.1.1 – ”Investitii in activitati productive – o nouă linie de finanțare pentru IMM-uri, din Programul Operațional Competitivitate (POC), pe care Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene vrea să o introducă acum în locul Măsurii 3, desființate de fostul ministrul al Economiei, Claudiu Năsui.

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a transmis la MIPE o serie de propuneri de modificare a proiectului de ghid aferent Actiunii 4.1.1 – ”Investitii in activitati productive”:

1. Existenta unei perioade de minimum 30 de zile intre data publicarii Ghidului solicitantului final si lansarea apelului de proiecte. Avand in vedere complexitatea documentatiei necesare pentru depunerea unui proiect, precum si criteriul actual primul venit – primul servit cu conditia obtinerii a minim 70 de puncte, este necesara o perioada de minim 30 de zile in care aplicantii sa se poata documenta si depune proiecte calitative.

2. Valoarea maxima a ajutorului de stat. Valoarea maxima a ajutorului de stat de 1.000.000 euro reduce in mod considerabil numarul potentialilor beneficiari. Avand in vedere efectele pandemiei COVID-19 asupra unui numar extrem de mare de IMM-uri, este oportuna diminuarea valorii maxime a ajutorului financiar nerambursabil la 200.000 euro pentru a avea posibilitatea sprijinirii unui numar mai mare de IMM-uri. Astfel, vor putea fi sprijinite minim 1792 de IMM-uri comparativ cu 358 de IMM-uri conform propunerii din GS.

3. Valoarea minima a AFN sa fie de de 50.000 euro.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

4. Desemnarea unui responsabil cu protectia datelor cu caracter personal. Proiectele care vor fi depuse in cadrul acestui apel reprezinta proiecte de investitii si nu unul care implica activitati cu resurse umane. Toate organizatiile, prin legislatia in vigoare, sunt obligate sa respecte Regulamentul General de Protectie a Datelor in functie de activitatea pe care o deasfasoara si tipul de date pe care le colecteaza. Astfel, consideram ca cerinta din GS este excesiva si atrage costuri pentru IMM-uri, costuri care nu sunt eligibile.

5. Clarificarea aspectului daca proiectul se poate implementa intr-un singur punct de lucru, o singura regiune sau acesta poate fi implementat in mai multe puncte de lucru si mai multe regiuni.

6. Sunt necesare clarificari suplimentare cu privire la investitiile in coformitate cu prevederile Anexei I din propunerea de REGULAMENT DELEGAT AL COMISIEI  de completare a Regulamentului 2020/852 al Parlamentului European (obiectivele de mediu).

7. Avand in vedere faptul ca din criteriile avute în vedere la evaluarea tehnică și financiară nu face parte evaluarea calitativa a cererii de finantare, planului de afaceri si previziunilor financiare, consideram imperios necesara simplificarea la maximum, atat a cererii de finantare cat si a planului de afaceri si a previziunilor financiare. O documentatie vasta si detaliata are sens doar in contextul evaluarii calitative a cererii de finantare. Avand in vedere faptul ca criteriile calitative sunt unele subiective, nu recomandam introducerea unor criterii calitative ale planului de afaceri.

8. Recomandam realizarea unui tutorial video cu etapele completarii cererii de finantare, astfel incat un antreprenor sa isi poate realiza si depune singur un proiect, fara a fi necesara apelarea la un consultant.

Citiți continuarea aici: Punctul de vedere al CNIPMMR cu privire la scrierea, depunerea si evaluarea proiectelor de investitii din cadrul Actiunii 4.1.1.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply