Sfaturi de la un fermier. Cum să recunoaştem tomatele cu chimicale: Testul codiţei şi cercul alb din pulpă

0
293

Ştefan Ţuţuianu are 58 de ani şi spune că a început să se ocupe de legumicultură după concedierile masive de la Combinatul Siderurgic din Călărași, unde era strungar.

Din ceva trebuia să trăim. M-am gândit că este muncă multă, dar ies şi bani frumoşi. Aşa că, în urmă cu 21 de ani, am cumpărat teren şi am început să cultiv de toate: roşii, castraveți, porumb, morcov, dovlecei, fasole verde”, povesteşte Ştefan Ţuţuianu.

Spune că de departe, cea mai mare atracţie a sezonului sunt roşiile ”inimă de bou”. Le cultivă de mulţi ani, iar tomatele coapte şi zemoase au exact gustul de pe vremuri.

”Nu sunt tratate chimic în niciun fel, totul este bio. E un soi pretenţios, dificil, sunt foarte uşor perisabile, dar sunt cele mai vândute. Au miez cărnos, dulce şi sunt foarte zemoase. Exact ca o roşie adevărată. Răsadurile sunt bulgăreşti”, spune Ştefan Ţuţuianu.

Are clienţi fideli care vin şi cumpără direct de la solar, ceea ce îl scuteşte de grija că ar putea să rămână cu marfa de pe o zi pe alta. (…)

(…) “În mod natural, o roşie rezistă cel mult 10 zile, însă după o serie de tratamente ţine şi 6 luni. Se folosesc foarte mulţi fertilizanţi, hormoni de creştere. Se folosesc hormoni la legare, se folosesc hormoni de coacere. Fructele, deşi nu ajung la maturitate fiziologică, se pot coace. Arată impecabil, dar, în interior, procesele fiziologice se dezvoltă în continuare.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Pentru a recunoaşte o roşie sănătoasă, mai întâi trebuie să facem testul codiţei. Aceasta nu trebuie să fie uscată. Dacă este lemnoasă, înseamnă că roşia a fost grăbită să se dezvolte. Dacă în pulpă are un cerc alb, este semnul că a fost tratată cu diverse substanţe”, explică producătorul din Cuza Vodă.

Citiți articolul integral pe 3dots.ropiese-auto-mangalia.roLeave a Reply