Moment istoric în viața Parohiei Sf. Gheorghe din Mangalia – Deschiderea Sfântului Prestol și scoaterea la lumină a Hrisovului de sfințire a Bisericii, din anul 1929

0
596

”Moment istoric, în viața parohiei noastre! Deschiderea Sfântului PRESTOL (Sfânta Masă), unde, în urmă cu 91 de ani (anul 1929), erau așezate Sfintele Moaște si Hrisovul de sfințire a Bisericii! Slavă lui Dumnezeu, pentru toate!”. Preot paroh Octavian.

Radu Cristian, primarul Mangaliei, pe Fb: ”Ieri am avut onoarea să particip la un moment istoric al existenței Bisericii “Sf. Gheorghe”, din Mangalia. Alături de ÎnaltPreaSfinția Sa Teodosie, părintele paroh Octavian și alți preoți din orașul nostru, am asistat la deschiderea Sfântului Pristol, din altarul lăcașului de cult. Zidită adânc în postamentul Sfintei Mese, a fost scoasă la lumină, după aproape un secol, o casetă de argint, conținând un document de o importanță aparte pentru Biserica Ortodoxă Română, dar și pentru municipiul Mangalia. Este vorba despre Hrisovul de sfințire a Bisericii, întocmit în anul 1929 și zidit apoi în Sfântul Pristol, unde s-a păstrat intact, până în zilele noastre.

Așa cum reiese din documentul istoric, piatra de temelie a Bisericii “Sf. Gheorghe” a fost pusă în septembrie 1915, iar sfințirea a avut loc în data de 2 iunie 1929, în prezența unor mari personalități ale acelor vremuri, printre care Regina mamă Elena și marele istoric Nicolae Iorga. În prezent, Biserica “Sf. Gheorghe”, declarată monument istoric, se află în plin proces de restaurare, cu fonduri europene”.


Mangalia News, 13.10.2020.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply