Lacul Techirghiol, în pericol de a urma soarta lacului de la Nuntași?

0
558

Bogdan Bola: În urma sesizării reprezentanților Primăriei Techirghiol, care au semnalat scăderea nivelului apei din lac, ne-am deplasat la fața locului, mai ales că #ABADL monitorizează din punct de vedere al bilanțului hidrologic Lacul Techirghiol. Raportul întocmit ne arată clar că schimbările climatice din ultimii ani au afectat puternic spațiul hidrografic Dobrogea-Litoral, iar în privința lacului Techirghiol s-a ajuns, în prezent, la scăderea nivelului lacului cu aproximativ un metru.

Cauzele care au dus la acest rezultat sunt multiple și legate în special de:

  • lipsa precipitațiilor din ultimii ani, dar și de temperaturile ridicate din anii anteriori, care au accentuat procesul de evaporație pe lac. Pe tot parcursul anului 2019 s-a înregistrat o cantitate totală a precipitațiilor de 337.7 mm, iar pentru perioada ianuarie-august 2020, o cantitate de 246 mm.
  • sistemul de irigații din zonă, care în momentul de față este dezafectat și care aducea un aport semnificativ de apă prin scurgerea directă în Lacul Techirghiol.

Terenurile agricole din zonă fiind la un nivel mai înalt comparativ cu nivelul luciului de apă, apa dulce se prelingea în lac.

Din aceste motive, nivelul apei din lac la ora actuală este asemănator cu nivelul lacului înainte de punerea în funcțiune a sistemelor de irigații în jurul anilor ’70- ’80.

Începând cu perioada anilor 1970, s-a constatat o creștere continuă a nivelului apei în lacul Techirghiol, urmată de o scădere a salinității lacului și, ca urmare, a avut loc o deteriorare a mediului și condițiilor favorabile dezvoltării unei flore și faune specifice nămolului sapropelic, cu calitățile terapeutice recunoscute. Pentru stoparea degradării și remedierea caracteristicilor terapeutice actuale ale lacului Techirghiol s-au proiectat și executat, în mai multe etape, lucrări și amenajări, care să intercepteze și evacueze în afara perimetrului lacului, cât mai mult din afluxul de apă dulce de suprafață și din subteran.

Aceste lucrări au fost efectuate în trei etape, prima etapă a avut loc în perioada anilor 1977-1979, iar a doua în perioada 1980-1983. Aceste ape dulci sunt interceptate de către construcții hidrotehnice și de drenare de coastă și apoi sunt evacuate în afara lacului Techirghiol. Etapa III –a, a început în anul 1987, fiind executate diverse lucrări, respectiv baraj în coada lacului Techirghiol (barajul mare), canal de coastă pe malul sudic al lacului Techirghiol.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Am asigurat Primăria Techirghiol și pe toți cetățenii că Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral monitorizează frecvent calitatea apei lacului Techirghiol pentru ca aceasta să nu fie influențată în mod negativ prin aport de apă dulce sau într-un alt mod. Totodată, #ABADL veghează pentru ca proprietățile terapeutice (regimul hidrologic și de salinitate) pe care le deține lacul Techirghiol să fie menținute. Din punct de vedere al salinității în intervalul 2007-2020 se constată o tendință de creștere a salinității, 61,07 gr/l in 2008 respectiv 89,63 gr/l în 2020.

Tocmai de aceea l-am informat pe primarul din localitatea Techirghiol, Iulian Soceanu, că acest fenomen de scădere este unul normal și, mai mult, nivelul scăzut înseamnă o salinitate mai mare a lacului, ceeea ce înseamnă un efect benefic.

Și în acest caz, al Lacului Techirghiol, tragem un semnal de alarmă și anunțăm din nou autoritățile centrale în ceea ce privește secarea lacurilor din zona Dobrogei, pentru că, cel mai probabil, acest fenomen se va accentua în anii următori.

Deocamdată însă, lacul Techirghiol este departe de a avea soarta lacului Nuntași…


Mangalia News, 22.09.2020. (sursa: facebook.com/Bogdan.Bola).piese-auto-mangalia.roLeave a Reply