Damen a pierdut definitiv procesul cu MApN, în dosarul corvetelor militare

0
982

Damen a pierdut definitiv procesul cu MApN, în dosarul corvetelor militare.

Compania olandeză Damen, care deține și Șantierul Naval din Mangalia, a pierdut definitiv procesul cu Ministerul Apărării Naționale, la Curtea de Apel București, care a respins solicitarea prin care cerea anularea procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde euro pentru achiziția celor patru corvete militare.

Inițial, contractul pentru cele 4 corvete noi includea și modernizarea celor două fregate aflate deja în dotarea forțelor navale. Contractul era de asemenea cuplat și cu achiziția de rachete navale, pentru că, în funcție de modelul de corvetă câștigător, depindea alegerea celui mai potrivit model de rachetă.

Licitația a fost câștigată în iulie 2019 de Grupul francez Naval Group, care va construi cele patru corvete pentru Forțele Navale Române, în parteneriat cu Șantierul Naval Constanța.

Referitor la decizia instanței de judecată, reprezentanții Damen au precizat că „a primit decizia Curții de Apel București, ca urmare a apelui formulat în instanță“.

„Pe tot parcursul procedurii, Damen a urmărit principiile unui proces echitabil dorindu-și transparență, condiții de concurență corecte și clarificări cu privire la licitație, pe care am sperat ca instanța să le ofere în motivarea sa. În acest sens, deși cu dezamăgire, am primit cu respect decizia Curții de Apel București.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

După anunțul deciziei, Damen reiterează că acțiunile noastre au fost în spiritul consolidării statului de drept și a procedurilor de licitație și vom căuta în continuare o clarificare definitivă a suspiciunilor publice, a scurgerilor de informații clasificate și a controverselor nefondate din media. Neclaritatea privind corectitudinea procedurilor de licitație publică afectează reputația programelor de achiziții din România atât în țară, cât și în străinătate și este o consecință îngrijorătoare.

În spiritul transparenței și al clarității, Damen a solicitat în instanță accesul la documentele ofertelor de licitație. Acest lucru a fost refuzat până acum, obligând compania Damen să înceapă noi demersuri în justiție pentru rezolvarea acestor aspecte.

Damen este mai hotărât ca niciodată să rămână un partener de încredere al României pentru construcția de nave civile și militare cu peste 6500 de angajați și subcontractanți în România. Damen este singurul constructor de nave din România care și-a dovedit capacitatea de a livra la timp, respectând bugetele și parametrii contractați. Din momentul începerii licitației, șantierele navale Damen din România au livrat mai multe nave pentru forțe navale din întreaga lume.

Doar anul acesta, Șantierul Naval Damen Galati livrează pentru Australia unul dintre cele mai moderne și avansate spărgătoare de gheață din lume și o a doua corvetă pentru Marina Pakistanului după ce prima dintre ele a fost livrată anul trecut. Șantierul Naval Damen Mangalia este unul dintre cele mai importante șantiere navale din Europa care poate face din România un lider la nivel european și mondial. Damen rămâne puternic ancorat în România!“, au transmis reprezentanții Damen. (sursa: focuspress.ro).


Mangalia News, 14.07.2020.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply