Claudiu Palaz, în contre cu aleşii judeţeni ai PNL! Motivul: Igienizarea Complexului Rupestru de la Murfatlar [VIDEO]

0
730

ORDINEA: Şedinţa de vineri, 29 martie, a Consiliului Judeţean Constanţa se anunţa a fi una liniştită şi aproape nimic de pe ordinea de zi nu părea să tulbure liniştea întâlnirii. Cam pe la spartul târgului, adică taman când consilierii județeni se pregăteau să rupă uşile, un proiect de hotărâre iniţiat de vicepreşedintele CJC, Claudiu Palaz, a rupt liniştea. Totul a plecat de la propunerea lui Palaz privind încetarea dreptului de administrare constituit în favoarea Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta asupra unui bun imobil (teren), proprietate publica a Judetului Constanta, situat în Murfatlar, judeţul Constanţa.

Concret, Palaz a dorit să preia de la Muzeu administrarea Complexul Rupestru de la Murfatlar, ansamblul fiind format din şase bisericuţe, galerii şi morminte creştine, toate cioplite în masivul de cretă. În expunerea de motive, Palaz a precizat că propunerea sa are în vedere intenţia Consiliului Judeţean Constanta de a demara procedura de igienizare a terenului adiacent Complexului Rupestru Basarabi, în suprafaţă de 6.329,00 metri pătraţi. Pentru a justifica demersul său, Palaz a prezentat o serie de imagini în care era arătat faptul că locul e plin de mizerie şi că acesta trebuie iginenizat.

„Nu vreau să fie ca o sancţiune pentru cei de la Muzeu, dar, mult timp nu s-a făcut nimic cu acest Complex. Şi este păcat. Eu cred că până să ajungem la reabilitarea propriu-zisă a Complexului, trebuie să facem ceva pentru ca acel loc să nu mai arate a groapă de gunoi. Dacă vrem ca locul să fie vizitabil, el trebuie să arate decent. După igienizare, Complexul va fi dat înapoi Muzeului. Mai departe, ce se va întâmpla cu acele bisericuţe, nu e treaba mea, pentru că nu sunt arheolog“, a declarat Palaz.

Imediat, vicepreşedintele CJC a primit o replică din partea consilierilor PNL, care au spus, prin vocea lui Marian Iordache, că nu votează proiectul pentru că, pe de o parte, Palaz nu s-a bătut suficient de mult anul trecut pentru a asigura Muzeului de Istorie fondurile necesare astfel încât să igienizeze.

„Complexul i-a fost transmis Muzeului în 2018 şi puteaţi să interveniţi atunci cu banii necesari, astfel încât să se facă igienizare“, a punctat Iordache.

Prezent la şedinţă, directorul Muzeului de Arheologie şi Istorie, Sorin Colesniuc, a declarat că de Compexul Rupestru de la Murfatlar se ocupă un tânăr recent angajat, care a făcut deja curăţenie. Imediat a intervenit Palaz, care l-a întrebat pe Colesniuc dacă acel complex nu este bine igienizat îşi dă demisia. În final, după o serie de discuţii în contradictoriu pe axa Palaz – PNL – Colesniuc, proiectul a fost supus aprobării. Din păcate pentru vicepreşedintele CJC, iniţiativa sa a picat la vot, în favoarea sa votând doar 18 consilieri ai PSD şi PMP. Împotrivă au votat aleşii PNL, iar cei e la ALDE s-au abţinut. Pentru ca proiectul să treacă, era nevoie de votul a cel puţin două treimi din numărul total al consilierilor judeţeni (37).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Verificările din teren!

Pentru a se convinge cum arată lucrurile la faţa locului, unul dintre consilierii judeţeni s-a deplasat la faţa locului. Marian Iordache, liderul consilierilor judeţeni, a declarat pentru Ordinea că, în afară de o magazie, Complexul este curat.

„Oamenii de la Muzeu muncesc de două săptămâni, au cărat vreo şapte remorci de gunoi şi mai este de curăţat o magazie care are 30 de metri pătraţi. Ce vrea Palaz nu se justifică. În loc de campanie electorală, mai bine ar face treabă, adică să propună un buget corect pentru muzeu, astfel încât acesta să poată întreţină locul“, a declarat Iordache.

O altă realitate a fost prezentată de vicepreşedintele Claudiu Palaz, care a scris pe Facebook:

„Azi, am verificat personal, “CURĂȚENIA” de la situl arheologic, cunoscut cu denumirea de BISERICUȚELE DE CRETĂ DE LA MURFATLAR! Sit în patrimoniul #UNESCO! Pentru că a mințit în ședința de consiliu, referitor la starea sitului, cer public DEMISIA directorului COLESNIUC MARCEL SORIN pentru management defectuos! Consider că EVALUAREA dumnealui votată azi în consiliu este făcută pe genunchi!“

După ședința de Consiliu Județean, disputa dintre Palaz, PNL și directorul Colesniuc a continuat, chiar la Complexul rupestru de la Murfatlar. Vicepreședintele CJC a postat un clip pe Facebook, în care este surprins acest moment. Îl puteți viziona mai jos:

(Sursa: ordinea.ro).piese-auto-mangalia.roLeave a Reply