Semnal de alarmă, la Muzeul de Istorie! „Avem nevoie de specialişti, de spaţii”

0
758

Directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), dr. Sorin Colesniuc a declarat că lipsa de personal specializat constituie o mare problemă pentru instituția pe care o conduce, iar în aceste condiții, activitatea se desfăşoară cu foarte mare dificultate. 

„Muzeul are 15 arheologi repartizaţi în tot judeţul, motiv pentru care trebuie găsită neapărat o soluţie, pentru că foarte mult material arheologic găsit zace în depozite. Oamenii sunt puţini şi nu au timp să îl valorifice. La ora actuală, avem peste 400.000 de bunuri culturale şi 26 de oameni sunt blocaţi pe inventariere. De asemenea, sunt foarte multe cercetări arheologice în derulare. În plus, noi avem în jur de 200-300 de cercetări arheologice preventive în fiecare an, în tot județul, la care oamenii pleacă de dimineață, la ora 8.00, și se întorc seara târziu. În plus, patrimoniul trebuie mutat din clădirea muzeului și ne trebuie un spațiu pentru a reloca tot acest patrimoniu, atunci când vor începe lucrările de reabilitare a instituţiei”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Sorin Colesniuc. 

Menţionăm că, la ora actuală, cele două depozite din curtea MINAC adăpostesc în jur de 50.000 de obiecte, acestea având o valoare inestimabilă. Atunci când cobori scările pentru a păşi în depozitul cel mare, eşti surprins de multitudinea şi varietatea obiectelor ce aşteaptă, fiecare într-un colţişor, să admirate de constănţeni şi turişti. Fiecare obiect are povestea sa, vechimea sa şi fiecare este important, îndeosebi pentru reprezentanţii muzeului, care au grijă de ele şi umblă cu ele cu o fineţe nemaiîntâlnită. 

Potrivit conservatorului Liviu Lungu, doctor în istorie, obiectele care sunt restaurate riscă să se dezmembreze dacă nu sunt păstrate în condiţii corespunzătoare. Spre exemplu, ceramica, sticla nu prea rezistă la factorii de mediu nepropice, cum se întâmplă, de altfel și cu metalul. La celelalte, variațiile de temperatură și umiditate lucrează latent. 

E nevoie de bani! 

Lungu speră ca aceste două depozite să fie restaurate, pentru că acest lucru este absolut necesar şi se vede cu ochiul liber că spaţiul este degradat, dar cum pentru orice este nevoie de bani, deocamdată, tot ce descoperă arheologii este depozitat în aceleaşi condiţii. 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„Renovarea spațiului este obligatorie, pentru că, dacă există fluctuații mari de umiditate și mai ales temperatură, acestea pot duce la degradarea pieselor. Aceste depozite trebuie restaurate, consolidate, igienizate, pentru că obiectele sunt înghesuite, din lipsă de spațiu.

În cele două depozite se află cam 50.000 de obiecte, iar unele au fost deja valorificate, dar un spațiu expozițional mai mare ne-ar permite să mai scoatem de aici câteva piese. Apoi, cu tot ce avem aici, am mai putea face încă un muzeu”, a declarat specialistul. 

El s-a arătat nemulţumit de modul în care comuniştii au gândit spaţiul în care sunt acum depozitate toate aceste comori. 

„Nu se face depozit în subsolul unei clădiri și pui şi o țeavă de apă deasupra, așa cum este la noi. Din cauza acesteia, dar și a ploilor, am avut de-a lungul timpului o mulţime de inundații”, a subliniat el. 

În pofida condiţiilor pe care le au, aceste comori din depozit însumează o serie de colecții de sticlă, ce provin majoritatea din vechea cetate Tomis, din morminte. De asemenea, la subsolul muzeului există colecţii impresionante de sticlă, amfore, Cavalerul Trac în diferite reprezentări etc. 

Foarte importante şi rare sunt fragmentele de cioburi din cultura Cucuteni, care face trimitere la una dintre cele mai vechi civilizații din Europa, care a trăit din 5.200 până în 3.200 î.Hr. (cugetliber.ro, 27.03.2019).


piese-auto-mangalia.roLeave a Reply