Două evenimente culturale, la Academia Română: ‘Academician Grigore Brâncuș la 90 de ani’ și Lansare de carte ‘The Banat of Timișoara. A European Melting Pot’, de Victor Neumann

0
1014

Academician Grigore Brâncuș la 90 de ani.

Academician Grigore Brâncuș, personalitate remarcabilă a filologie românești, va fi omagiat miercuri, 20 martie 2019, cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 10.

Despre activitatea profesorului Grigore Brâncuș, vor vorbi acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură, prof.univ. Gabriela Pană Dindelegan, prof. univ. Gheorghe Chivu și prof. univ. Nicolae Saramandu, membri corespondenți ai Academiei Române, și dr. Emanuela Timotin, secretar științific al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“.

Născut la 20 martie 1929, în comuna Peştişani din județul Gorj, Grigore Brâncuș a optat dintru început pentru o carieră filologică. După absolvirea Facultății de Filologie a Universității din București, pasionat fiind de istoria limbii române, va urma studii de specializare în Albania, unde va desfășura o serie de anchete dialectale în sate locuite de aromâni. În 1968 își susține doctoratul sub conducerea unuia dintre cei mai mari lingviști români, academician Alexandru Rosetti.

Devine cadru didactic universitar la numai 21 de ani, la Facultatea de Litere a  Universităţii  din  Bucureşti, și rămâne la catedră aproape o jumătate de veac (1950-1999). Vreme de 18 ani a condus Catedra de limba română, iar între anii 1970-1972 a deținut funcția de prodecan al facultății. Din 1990 este conducător de doctorat, iar din 1999 profesor consultant. În perioada 1968-1969 a funcţionat ca lector de limba română la universităţile din Amsterdam şi Groningen din Olanda.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Academician Grigore Brâncuș are contribuţii ştiinţifice deosebite în istoria limbii române, lingvistică balcanică și filologie, dezvoltând o serie de cercetări asupra fondului traco-dac al limbii române. Rezultatele cercetărilor sale se regăsesc în numeroase lucrări, între care: Limba română contemporană. Morfologia verbului, Vocabularul autohton al limbii române, Introducere în istoria limbii române, Concordanţe lingvistice româno-albaneze, și în importante reviste de specialitate. A colaborat la alcătuirea Dicționarului limbii române al Academiei Române.

În 1976 a fost distins cu Premiul „Timotei Cipariu“ al Academiei Române. Din 2006 este membru corespondent al celui mai înalt for de consacrare din România, iar în 2011 a fost ales membru titular al Academiei Române. Actualmente este director onorific al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“ al Academiei Române.


Lansare de carte

The  Banat  of  Timișoara. A European Melting Pot, de Victor Neumann

Biblioteca Academiei Române va găzdui miercuri 20 martie 2019, începând cu ora 13, lansarea cărții The  Banat  of  Timișoara. A European Melting Pot a profesorului Victor Neumann, cercetător la Institutul de Studii Banatice al Academiei Române, Filiala Timișoara.

Evenimentul va avea loc în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ și va fi onorat de prezența acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. Vor lua cuvântul: acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Dan Dubină, președintele Filialei Timişoara a Academiei Române. Despre importanța acestui volum pentru istoria Banatului vor vorbi prof. Slobodan Bjelica, Universitatea din Novi-Sad, prof. László Marianucz, Universitatea din Szeged, dr. Aron Kovács, Biblioteca Colegiului Reformat Sarospatak, prof. Miodrag Milin, cercetător la Institutul de Studii Banatice al Academiei Române, Filiala Timișoara. Întâlnirea se va încheia cu luarea de cuvânt a autorului, prof. Victor Neumann.

Victor Neumann este istoric, analist politic și profesor la Universitatea de Vest din Timișoara, unde predă istoria modernă a României și istoria modernă a Europei. Este specialist binecunoscut în istoria culturală și intelectuală recentă din Europa de Est și Europa Centrală. O mare parte din lucrările sale abordează istoria conceptuală, istoria relațiilor româno-evreiești, istoria antisemitismului, precum și diverse subiecte legate de naționalism. Victor Neumann este de asemenea cercetător științific la Institutul de Studii Banatice al Academiei Română, Filiala Timișoara.


Mangalia News, 19.03.2019. Mulțumim, Mădălina Corina Diaconu.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply