Seismolog: De ce au fost nouă cutremure la rând în Marea Neagră

0
436

Seismolog: De ce au fost nouă cutremure la rând în Marea Neagră.

Un seismolog explică de ce au fost 9 cutremure la rând în Marea Neagră. Mihai Diaconescu, fizician al Institutului pentru Fizica Pământului, a explicat că seismele s-au produs la intersecţia unor falii şi că, în astfel de situaţii, nu este exclus să se producă şi alte cutremure de slabă intensitate.

Mihai Diaconescu, fizician al Institutului pentru Fizica Pământului, a explicat că seismele de miercuri dimineaţă din Marea Neagră sunt analizate de specialişti, pentru a vedea exact ce se întâmplă în zonă.

“Au fost înregistrate cutremure în Marea Neagră, în zona oraşului Burgas, la ieşirea din golf, la intersecţia unui sistem de falii cu orientare est-vest, falii de şariaj cu falia Caliacra.

Este o secvenţă seismică ce se dezvoltă în zonă, vedem cât va dura şi câte cutremure vor mai fi. Au avut magnitudine între 2,9 şi 3,7 pe scara Richter, nu sunt mari, nu au fost resimţite. (…) Pot avea loc şi 50 de cutremure, sunt zone pe glob unde sunt secvenţe seismice de ordinul a sute de cutremure, dar de magnitudini mici poate mai mici decât cele de la ora actuală”, a explicat seismologul Mihai Diaconescu.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Amintim că, pe data de 13 martie 1901, un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter, s-a produs la est de Capul Caliacra (nord-estul Bulgariei), în apropiere de granița cu România, pe falia Shabla.

Seismul a provocat un un tsunami înalt de 5 metri, care a lovit mai multe localităţi de pe malul românesc şi bulgăresc, inclusiv Mangalia şi Balcic.

(surse: cugetliber.ro și realitatea.net).piese-auto-mangalia.roLeave a Reply