Politica minciunii [OPINII]

0
603

Politica minciunii [OPINII].

Există dreptul de a minți în politică? Sau în politică doar se minte? Cine stabilește limitele, proporțiile? Aici intervine dreptul nostru de cetățeni. Noi trebuie să stabilim dacă acceptăm să fim mințiți și tot noi, proporția minciunii. Nu am văzut vreun politician din comunitatea noastră care să se „lepede” de minciunile spuse în campanie și, odată ajuns la putere, să se dedice cu adevărat comunității. Pe de altă parte, nu am văzut un mincinos  notoriu în campanie care de a doua zi să fie un om cinstit.

 

Ceea ce se schimbă în relația adevăr – minciună în politică este calitatea comentariilor și dimensiunea numerică a celor care le apreciază, criticând astfel distorsionările politicienilor. În ultimii ani au fost nenumărate exemple în care o singură postare pe internet a unui politician a însemnat nu doar pornirea acestuia pe arătură, ci și ieșirea completă în decor și de pe liste pentru orice alte procese electorale ulterioare.

Internetul permite astăzi oricui să fie influent în cercul său de prieteni – indiferent cât de mare este și acel cerc poate să fie unit împotriva unui anumit tip de mesaj politic venit prin presă sau în orice alt mod.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Noi, românii, avem destule proverbe care să sancționeze minciuna, ceea ce arată că nu tot timpul am fost pasivi în fața ei și a efectelor sale. Dar, parcă ceva s-a schimbat: Știm că un politician minte și nu luăm atitudine. În tolerăm, îl ignorăm, dar puțini au curajul să îl confrunte.

E bine că se poate termina cariera unui politician, dacă este prins cu minciuna. Răspunsul este „un mare Da“, pentru că nici o carieră nu s-a terminat, dacă omul a acționat moral, corect și adecvat din punct de vedere profesional. De aceea, dacă internetul ajută la arătarea carențelor unui om politic, să apreciem aceasta.

Să nu credem că un incompetent sau un imoral într-o funcție politică va face bine în domeniul respectiv. A aștepta rezultatul alegerilor este o naivitate – chiar o prostie –, pentru că, în fiecare zi, politicianul imoral și incompetent va adăuga alte erori într-un domeniu de activitate, iar scopul politicii este împlinirea binelui public.

Cum putem declama minciuna? Cine trebuie să o facă? Internetul este cea mai ușoară cale de a sancționa un mincinos și de a fi constrâns să-și ia jucăriile și să plece. Cred că de aici trebuie pornită schimbarea unei comunități: să sancționăm toate afirmațiile ce nu sunt conforme cu realitatea, atat ale administrației locale cat și ale puterii centrale.

Kontesto, ianuarie – februarie 2019.


COMENTARII:

N.CNimic nu le dă politicienilor dreptul de a minţi în spaţiul public, de a minţi alegătorii, adică de a le spune sau a le promite lucruri despre care ştiu foarte bine că nu sînt adevărate.

Cînd politicianul care gîndeşte “sper că voi putea mări salariile”, spune electoratului “voi mări salariile”, electoratul aude “va fi bine”, sau “se măresc salariile”. În nici un caz publicul nu aude “mint că măresc salariile, ca să mă votaţi”. 

Dar politicienii sînt complet rupţi de realitatea în care trăim noi, alegătorii.
Gîndirea deziderativă a liderilor naşte monştri în capetele publicului credul şi plin de speranţă.

Cînd politicianul spune adevărul, scapă şi de presiunea stupidă de a mulţumi pe toată lumea. Dar la fel scapă şi atunci cînd minte, fără să-l intereseze că nemulţumeşte publicul.

Şi atunci, cum facem noi, publicul, să ieşim din situaţia de “mat”?

Eu zic că e simplu: le spunem TUTUROR politicienilor, în gura mare şi, privindu-i în ochi: “MINŢI, STIMABILE!”. Sau un “NU TE CRED”, indiferent.

Să-i obligăm să probeze ce afirmă. În felul ăsta ei îşi mai taie din promisiuni, iar noi avem mai puţine teme de făcut acasă.

Eu nu accept să fiu minţit. Proporţia minciunii: zero.
Gata. Eu am stabilit.

Voi?


Mangalia News, 03.02.2019.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply