Prin Banat, după povești despre românii care au emigrat în America la 1900

0
1131
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Acum două luni, am început să căutam povești despre primul val de emigrație românească, majoritatea țărani care au mers să lucreze în fabricile din SUA, ca să-și poată cumpăra pământ, la întoarcere. Vrem să facem un material audio despre poveștile lor și ale celor care le păstrează.

Săptămâna trecută am ajuns în zona Banatului. Am închiriat o mașină de la aeroportul din Timișoara și am pornit prin satele din Timiș, Arad și Caraș-Severin, împreună cu Mara Mărăcinescu, Claudia Câmpeanu și Bianca Karda.

„Tot satul o fost în America, atunci”, zice un autostopist pe care îl luăm din  Oravița. „Iar acum îs toți plecați în Spania, Italia, Germania.”

Următoarea tură de documentare e în satele de pe lângă Sighișoara și în Țara Făgărașului. Dacă aveți povești din zonă cu rude care au muncit în America înainte de Primul Război Mondial, ne puteți scrie la [email protected]

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mai jos sunt câteva dintre fotografiile pe care le-am făcut în Arad, Covăsînț, Ilidia și Vinga.

Covăsînț

Aici l-am întâlnit pe Alexandru Chiș, un tânăr de 24 de ani care a pus pe picioare un mic muzeu etnografic în curtea casei lui. Acum câțiva ani a început să caute mai multe informații despre străunchiul lui care a plecat la muncă în SUA.

Arad

La restaurantul Bucegi, aproape de gara din Arad, ne-am întâlnit cu un domn de peste 80 de ani, al cărui „moș” (bunic) a lucrat într-o fabrică din Detroit. Ne-a făcut cadou anunțul din ziar și o ramură de hamei. Bunicul lui adusese din SUA câteva ramuri de hamei.

Vinga

În Vinga l-am cunoscut pe Francisc Stoianov, care vorbește română, bulgară, germană și maghiară. Străbunicul lui a muncit în SUA, iar el a mers la muncă în Germania în anii ‘90.

Ilidia

În Ilidia (Caraș-Severin), l-am vizitat pe Adam Maran, care păstrează o mulțime de documente despre trecutul strămoșilor, inclusiv o scrisoare pe care străbunicul lui, Petru Tamaș, i-a trimis-o soției. Biserica baptistă din sat e construită cu bani trimiși de sătenii care lucrau în America.

Vă invităm, musai, să citiți articolul integral, bogat ilustrat, aici.


Mangalia News, 09.08.2018.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply