România în anul Centenarului Marii Uniri

0
813

Radio România Cultural: În 2018 se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire. România a obţinut recunoaşterea definitivă a Marii Unirii abia după doi ani. Noile sale graniţe au fost recunoscute prin Tratatul de la Trianon, la 4 iunie 1920. Unirea a primit şi sărbătoarea pe care o merita, pe 15 octombrie 1922. Atunci, Regele Ferdinand şi Regina Maria au fost încoronaţi în noua catedrală de la Alba Iulia.

Banca Naţională a României a lansat în circulaţie, la 1 ianuarie, chiar la debutul anului Centenarului marii Uniri, noile bancnote şi monede, cu noua stemă a ţării, cu Acvila de aur încoronată cu Coroana de Oţel.

Potrivit Agerpres, bancnotele cu noua stemă au înscrisă pe avers data de „1 ianuarie 2018”.
Pentru Anul Centenar, Ministerul Culturii a pregătit mai multe evenimente – dezveliri de monumente, colecţii propuse de Academia Română legate de istoria României, traduse şi distribuite în străinătate, precum şi alte evenimente culturale.

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, a precizat că au fost înregistrate peste 2.170 de proiecte care urmează să fie selectate şi propuse Guvernului spre finanţare. Ministrul a afirmat că Centenarul este o ”sărbătoare a tuturor românilor” şi că principala atribuţie a MCIN este de a centraliza şi evalua proiectele propuse, din punct de vedere al viziunii, al realismului şi al bugetului, urmând să le trimită către Guvern pentru finanţare. ”Centenarul este o sărbătoare a tuturor românilor, a tuturor instituţiilor de stat sau private care vor să marcheze acest moment istoric”.

Lucian Romaşcanu a mai spus că numărul de 2.170 de proiecte este unul ”consistent”, ceea ce va face ca ”România să arate în sărbătoare în anul următor”. El a precizat că de la unităţile administrativ-teritoriale au fost înregistrate 1.791 de proiecte de finanţat şi 124 de proiecte pe care şi le-au bugetat din resurse proprii, de la instituţii au fost primite 199 de proiecte, iar de la minister 114 proiecte.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Romaşcanu a mai afirmat că ministerul doreşte să finanţeze proiecte relevante din zona privată şi că AFCN şi CNC vor avea sesiuni de finanţare de proiecte care vor fi dedicate sau vor avea conexiune cu Centenarul. Domnia sa a vorbit şi despre înfiinţarea Fundaţiei pentru Centenar, care se va afla în subordinea Secretariatului General al Guvernului.

”Va exista şi partea de monetizare a vizualului Centenarului tot în cadrul fundaţiei, pentru că iarăşi, pe zona comercială, dacă există edituri care vor vrea să scoată colecţii destinate Centenarului şi vor să folosească în scop comercial şi de promovare logo-ul, vom avea contracte de royalties cu aceşti operatori privaţi prin care pentru folosire vor plăti procente din ceea ce vor vinde”, a adăugat el.

Lucian Romaşcanu a precizat că prin hotărârea de guvern de înfiinţare a Departamentului Centenar la MCIN există şi un comitet interministerial condus de prim-ministru. ”Prima întâlnire a acestuia va fi în foarte scurt timp, poate chiar săptămâna viitoare, unde sper să avem, în discuţia cu miniştrii care fac parte din acesta, şi ideile de mari proiecte care vor fi puse sub egida Centenarului”, a spus el. Ministrul a explicat că bugetul pentru Centenar ”se construieşte de jos în sus, în funcţie de proiectele pe care vom decide să le facem”. Între aceste proiecte propuse pentru Centenar: dezveliri de monumente, lansări de cărţi, colecţii propuse de Academia Română legate de istoria României traduse şi distribuite în străinătate, proiecte de colecţii de cărţi despre istoria României pentru elevi…

Timp de un an, Televiziunea Română va sărbători cel mai important eveniment din istoria României moderne printr-un amplu proiect editorial. (radioromaniacultural.ro, 03.01.2018).piese-auto-mangalia.roLeave a Reply