Greu în România: Educaţia alimentară şi sportul pot schimba vieţi [VIDEO]

0
599

Educaţia alimentară şi mişcarea pot schimba vieţi. Timp de două săptămâni, campania “Greu în România” v-a arătat poveştile unor copii pe care obezitatea i-a ascuns în spatele unui zid al izolării. Dar v-a prezentat şi soluţiile pe care autorităţile nu le-au găsit încă. Aţi văzut ce înseamnă lecţia de nutriţie. Şi cât de importante ar fi astfel de cursuri în şcoli. În ultimul reportaj al campaniei, am revăzut-o pe Andreea. Optimistă şi plină de energie după ce a învăţat cum să mănânce şi cum să facă sport într-o tabără de nutriţie. Iar de la ministrul Tineretului şi Sportului am primit promisiunea că noi programe destinate sănătăţii elevilor vor fi implementate, în curând, în şcoli.

“Acum mănânc fructe, legume, beau apă, când am poftă de dulce beau apă.” De câteva luni, de când s-a întors din tabăra de nutriţie, Andreea e mai veselă şi mai motivată. Vrea să slăbească. Şi să facă mişcare. Sportul era, pentru ea, un obiectiv de neatins. Pe Andreea pe chinuia teribil o singură săritură.

“Ne-a terorizat cu telefoanele, în sensul că să venim să o luăm că ea nu mai face faţă. S-a săturat de legume şi de fructe şi-i dau numai o bucăţică de carne.”, povesteşte tatăl Andreei. Nu s-a lăsat învinsă. Iar acum, are o cu totul altă energie. “Înainte urcam cu liftul până la etajul 1 , dar acum urc scările ca să slăbesc. Înainte niciun pas, acum am început să merg repede, să alerg şi să-i alerg pe colegi în clasă. Nu mai eram eu cea de înainte. Eram noua eu şi m-am simţit ok.”

Într-un stil de viaţă sănătos, sportul este la fel de important precum alimentaţia. Specialiştii spun că lipsa activităţii fizice omoară la fel de mulţi oameni ca şi fumatul. 1 din 10 decese premature este cauzat de sedentarism. Ionuţ Cucu, medic specialist medicină internă: “Sedentarismul este doar invenţia secolului nostru şi organismul nu a avut timp să se adapteze la statul pe scaun toată ziua.”

1 din 3 tineri de la noi din ţară nu face sport. Nici la şcoală, educaţia fizică nu mai este prioritară. Scutirile medicale, da. Petrică Bărbieru, profesor de sport: “Sunt copii scutiţi de dragul părinţilor, deoarece nu doresc să transpire, să răcească. La orele de sport este mult mai greu. Elevii nefăcând mişcare trebuie să luăm totul de la zero. Şi deprinderile de bază, motrice de bază, mers, alergare… Unii chiar nu au mai făcut.  Unii chiar nu ştiu să mai alerge. De ce? Pentru că au fost ţinuţi în casă.” Dorin Stoican, director şcoala 162, profesor de sport: “Ne luptăm cu lumea IT, acum. Sportul are un rival mare, din acest punct de vedere, şi trebuie  să ştim să inoculăm acest microb al mişcării către copii.”

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ca să-i scoată din case, ministrul tineretului şi sportului, Marius Dunca, are deja pregătite două proiecte naţionale: “La sfârşitul anului o să avem în dezbatere România în Mişcare, unde încercăm să încurajăm în şcoli de la 1-6, competiţiile, competiile şi între sate, să dăm acel spirit concurenţial.”

Mai mult, pe observator.tv


 


piese-auto-mangalia.roLeave a Reply